Godišnja izložba

Arhitekti izlažu svoje najbolje radove kod Milanovića, u Vili Zagorje na Pantovčaku

Ivan Prtenjak, dobitnik Nagrade za životno djelo
 Marko Todorov
Program obuhvaća i izložbu ‘Vila Zagorje – povijest zagrebačke Bele hiže na Prekrižju‘

Otvorenje Godišnje izložbe i svečana dodjela godišnjih nagrada Udruženja održat će se u subotu 24. travnja na terasi Vile Zagorje, ne dođe li do pogoršanja epidemiološke situacije, a uz Godišnju izložbu, program obuhvaća izložbu "Vila Zagorje – povijest zagrebačke 'Bele hiže na Prekrižju'", te postav "Južni salon: 2021".


Nagrada ‘Viktor Kovačić’ za životno djelo, u 60. godini djelovanja Udruženja, pripada arhitektu Ivanu Prtenjaku, u čijim radovima "elementi regionalnoga arhitektonskog vokabulara zadobivaju univerzalne vrijednosti". Njegova Kuća pokraj mora u Tunisu po mnogo čemu je presedan u hrvatskoj arhitektonskoj povijesti.Program obilježavanja obljetnice pripremljen je u organizaciji UHA i Muzeja suvremene umjetnosti, a pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske.

Održava se u "jednom od najzanimljivijih ostvarenja moderne hrvatske arhitekture druge polovice dvadesetog stoljeća“, danas Uredu predsjednika Republike Hrvatske, na adresi Pantovčak 241, izgrađenoj 1965. za zagrebačku rezidenciju Josipa Broza Tita.
Od prvog projekta Drage Iblera do realiziranog objekta autora Kazimira Ostrogovića i Vjenceslava Richtera, bila je snažno obojana društveno-političkim okolnostima, a Richter je često isticao kako je projekt bio rezultat mnogobrojnih kompromisa, kaže se za Vilu Zagorje.
Tijekom trajanja izložbe održavat će se jednosatni vođeni obilasci izložbi i Vile Zagorje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:50