Jaka je konkurencija

Arhitekti su odlučili: ovo je najljepša vinarija u Hrvatskoj. Nalazi se u Jastrebarskom

Vinarija Tomac

 /Sandro Lendler
U konkurenciji za nagradu Viktor Kovačić Udruženja arhitekata uz Vinariju Tomac natječu se i Gruntovnica u Zagrebu te OŠ Ksavera Šandora Gjalskog

Za nagradu "Viktor Kovačić" za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva nominirani su Jašionica, ZK odjel Općinskog građanskog suda u Zagrebu (OGSZG) - Grutovnica (Davor Bušnja), rekonstrukcija i dogradnja OŠ Ksavera Šandora Gjalskoga u Zagrebu (Zoran Boševski, Boris Fiolić, Željko Golubić) te Vinarija Tomac u Jastrebarskom (Tomislav Ćurković, Zoran Zidarić).

image

Vinarija Tomac

/Sandro Lendler
image

Vinarija Tomac

/Sandro Lendler

O Vinariji Tomac kaže Vjekoslav Gašparović:

"... Meka opna laganoga slamnatog pokrova usmjerava pogled s krovne terase prema šumi, njivama i vinogradima, istovremeno štiteći zatvoreni i otvoreni dio prizemlja od kiše, snijega i sunca. Jasnoća pokrova izvedenoga jednim materijalom i u jednom sloju, slamom, odražava jasnoću prostorne konstrukcije krovišta, također izvedenoga jednim materijalom, lameliranim drvom, povezanoga strogo riješenim ugradbenim metalnim spojnicama, a sve to biva iznova potvrđeno homogenim prizemljem od opeke bez vidljivih reški i bez površinskih, završnih ili zaštitnih obloga i obrada, kao i jasnim drvenim kubusima potkrovlja i armiranobetonskim podrumom...".

image

Vinarija Tomac

/Sandro Lendler
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 22:06