REKORD

Aukcijska kuća Christie‘s prodala je ovo potpuno digitalno djelo za nevjerojatnu svotu

Digitalno djelo umjetnika Beeplea
 Handout/Afp/Profimedia
Ovime je autor djela Mike Winkelmann svrstan među troje svjetskih umjetnika čije umjetnine postižu najvišu cijenu još za njihova života

Djelo, potpuno digitalno, američkog umjetnika Beeplea dražbovna kuća Christie's prodala je u četvrtak za 69,3 milijuna dolara, što je rekord koji svjedoči o revoluciji što se događa na tom tržištu dugo ograničenom na mali broj ljudi.

"Svakodnevica: Prvih 5000 dana", komplet crteža i animacija stvaranih 5000 dana zaredom, svrstava Mikea Winkelmanna, kako je Beepleovo pravo ime, među troje svjetskih umjetnika čije umjetnine postižu najvišu cijenu još za njihova života, neovisno o vrsti medija.

Mike Winkelmann (39) bio je poznat po svojim digitalnim projektima i suradnjama, ali do kraja listopada 2020. nije prodao nijedno djelo pod svojim imenom.

image
Umjetnik Mike Winkelmann 'Beeple'
Scott Winkelmann/Afp/Profimedia

Dražba održana u četvrtak svjedoči o usponu nove tehnologije autentifikacije koja primjenjuje "blockchain" koji se koristi za kriptovalute, a predstavlja se kao čudesno rješenje za kopiranje, jednu od kočnica razvoja digitalne umjetnosti.

Beepleov će se uradak prodavati kao NFT, nezamjenjivi token. Riječ je o novom, ali golemom tržištu. U posljednje tri godine na NFT-ove je potrošeno 174 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2023 05:37