Sotheby‘s

Autoportret uplakane Fride Kahlo sa suprugom Riverom oborio aukcijske rekorde

Frida Kahlo

 AFP
Riječ je o jednoj od najvažnijih slika slavne umjetnice koja je ikada bila na aukciji, a prodana je za 34, 9 milijuna dolara

Slika meksičke umjetnice Fride Kahlo prodana je u aukcijskoj kući Sotheby's u New Yorku za rekordnih 34,9 milijuna dolara što je ujedno i najviša cijena ikad plaćena na nekoj aukciji za umjetničko djelo iz Latinske Amerike.

Rekord je prethodno držalo djelo Diega Rivere, s kojim je Kahlo imala desetljećima dugu burnu vezu. Njegov je rad prodan za 9,76 milijuna dolara 2018. godine.

Slika Fride Kahlo pod nazivom "Diego y Yo" bila je jedan od njezinih posljednjih autoportreta te prikazuje uplakanu umjetnicu s Riverom naslikanim iznad njezinih očiju.

U Sotheby'su su ovu sliku opisali kao "jedno od najvažnijih djela Fride Kahlo koje je ikada došlo na aukciju". Prema pisanju New York Timesa kupac slike je Eduardo F. Cosantini, koji ima muzej u Argentini, a slika je zadnji put bila na aukciji 1990. kada je prodana za 1,4 milijuna dolara.

Kahlo, koja se smatra jednom od najvećih slikarica 20. stoljeća, bila je poznata po svojim intimnim autoportretima koji odražavaju bol i izolaciju. Živjela je od 1907. do 1954. i svojom umjetnošću ponosno promovirala autohtonu meksičku kulturu. U svojim djelima bilježila je svoj bolan odnos s vlastitim tijelom, kao posljedicu ozljeda u teškoj prometnoj nesreći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 19:56