SIR DAVID ADJAYE

Autor umjetničkog paviljona na Lopudu, i Obamin omiljeni arhitekt, u središtu seks-skandala

David Adjaye: Kada je dobio RIBA nagradu, o njemu su govorili Obama i Bono Vox

 Alexander Tamargo/Getty Images/Profimedia/Alexander Tamargo/getty Images/profimedia
Na Lopud je ovaj arhitekt stigao na poziv Francesce von Habsburg, kolekcionarke umjetnosti

Ovih dana svjetsku arhitektonsku scenu potresa veliki seks-skandal. Proslavljenoga gansko-britanskog arhitekta Sir Davida Adjayea (56) u tekstu koji je objavio Financial Times tri bivše zaposlenice optužuju za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje. U međuvremenu, nakon što je članak objavljen, Adjaye je odstupio s brojnih dužnosti, uključujući i onu savjetnika za arhitekturu londonskog gradonačelnika. Dao je ostavku i na dužnost upravitelja galerije Serpentine u Londonu.

Adjaye je ime i svjetsku slavu stekao projektima koji uključuju nekoliko velikih kulturnih institucija poput Nacionalnog muzeja afroameričke povijesti i kulture u Washingtonu te Muzeja suvremene umjetnosti u Denveru.

Njegove ostale narudžbe koje još nisu dovršene uključuju novu Nacionalnu katedralu Gane u Accri, Muzej zapadnoafričke umjetnosti u Benin Cityju u Nigeriji i spomenik holokaustu u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji je sada zbog optužbi obustavljen.

Jedno je Adjayevo djelo i u Hrvatskoj - na Lopudu je 2007. godine podignut njegov umjetnički paviljon Your Black Horizon koji potpisuje s islandsko-danskim umjetnikom Olafurom Eliassonom. Tu svoju arhitektonsko-svjetlosnu instalaciju dvojica su autora premijerno predstavila na Venecijanskom bijenalu 2005., a dvije godine poslije Zaklada za suvremenu umjetnost Thyssen-Bornemisza Art Contemporary Francesce von Habsburg trajno ju je postavila na otok Lopud gdje je jedna od najvećih atrakcija.

Prema pisanju Financial Timesa, koji je temeljito istražio slučaj, sve su tri žene crnkinje i sve su bile samohrane majke četrdesetih godina kada su se incidenti dogodili. Isto tako, sve su poznavale Adjayea prije nego što su se pridružile njegovoj tvrtki i već su bile dobro etablirane u svojim profesijama. U tekstu se ističe da su njihova neugodna iskustva u Adjaye Associates imala dugoročan utjecaj na njihovo mentalno zdravlje, karijeru i financijsku stabilnost.

Za Financial Times su, među ostalim, rekle da su se pridružile uredu Davida Adjayea ne samo kako bi osigurale svoje obitelji, nego i zato što su vjerovale u njegovu misiju da prikaže najbolje crnačke talente u industriji. Jedna od žena izjavila je da ju je posebno inspirirao njegov cilj da transformira arhitekturu u Africi.

Rekle su i da su se osjećale dužne iznijeti svoja iskustva kako bi potaknule druge žene da se suoče sa sličnim zlostavljanjem i kako bi javno objavile privatno ponašanje slavnog arhitekta.

Dvije žene, koje se spominju pod pseudonimima Maya i Gene, pridružile su se tvrtki 2018. kako bi pomogle u osnivanju novog ureda u Accri zbog kojeg su se preselile u Ganu sa svojom djecom. Rijetko su primale plaću na vrijeme i dugo su čekale na svoje radne vize, što ih je dovelo u neizvjestan položaj. Adjaye je priznao "probleme s protokom novca" i "početni nedostatak strukture i procesa" u ranim danima ureda.

U rujnu 2018. njih su se dvije sastale s Adjayeom na večeri i posjetile njegov stan gdje ih je, kako tvrde, on brzo odveo u svoju spavaću sobu, unatoč jasnim prosvjedima Gene koja je napustila sobu i čekala vani. Maya, koja je ostala, tvrdi da je bila pod utjecajem alkohola i da su joj sjećanja maglovita, ali se osjeća "nadjačano, i emocionalno i fizički". Sljedeći dan joj je Adjaye bez objašnjenja dao 770 funti u gotovini.

Godinu dana poslije, 2019., Maya tvrdi da je ponovno bila seksualno napadnuta nakon što je bila prisiljena ući u kupaonicu za osobe s invaliditetom u zračnoj luci u Johannesburgu. Ubrzo nakon toga, kako je ispričala, pokušala je prijaviti navodni incident uredu u Londonu, ganskoj policiji i samom Adjayeu. No, osam mjeseci nakon događaja na aerodromu, u siječnju 2020., iznenada je otpuštena, a nakon što je pokušala kontaktirati Adjayea sa zahtjevom za financijsku nadoknadu, dobila je pismo od arhitektova odvjetnika u kojem je optužuju za iznudu. Preko svog odvjetnika Adjaye je zanijekao Mayinu verziju događaja, rekavši kako je istina da je zamolio Mayu da s njim uđe u kupaonicu zračne luke, ali da je to bilo kako bi mogao prebaciti neke tepihe u njezinu prtljagu. To su, kako kaže, učinili brzo i zatim napustili kupaonicu.

Četiri mjeseca nakon incidenta u stanu Gene je, pak, pozvana na sastanak s višim direktorom u uredu u Accri, odmah je otpuštena s posla i ponuđeni su joj dvomjesečna plaća i ček na 10.000 dolara. Dvije su strane na kraju postigle financijsku nagodbu od 40 tisuća dolara koje je ona primila u svibnju 2019. godine.

Treća žena, nazvana Dunia, rekla je da je bila seksualno napadnuta 2019. nakon što se sastala s Adjayeom na večeri kako bi razgovarali o poslovnim idejama. "Rekao mi je da budem dobra djevojka i da šutim", izjavila je. U želji da dokaže svoju profesionalnu kompetentnost, počela je raditi za njega kao stručnjakinja za komunikacije i marketing do ožujka 2020. To je razdoblje navodno obilježilo kontroliranje ponašanja, emocionalno i seksualno zlostavljanje. Izjavila je i da se bojala Adjayea zbog njegove velike moći i utjecaja. Adjaye je priznao stalnu seksualnu vezu s Duniom, ali je odbacio tvrdnje da je bila uvredljiva ili prisilna.

Nekoliko drugih bivših zaposlenika tvrtke Adjaye Associates također je prijavilo toksičnu radnu atmosferu. Tvrde da su se osjećali "vrlo iskorištenima" i opisali su tvrtku kao mjesto gdje je glavni prioritet hraniti Adjayeov kult ličnosti.

"Apsolutno odbacujem bilo kakve tvrdnje o nedoličnom seksualnom ponašanju, zlostavljanju ili kaznenom djelu", izjavio je Adjaye za Financial Times. "Te tvrdnje su neistinite, uznemirujuće za mene i moju obitelj i suprotne su svemu za što se zalažem. Sramim se reći da sam ulazio u veze koje su, iako potpuno sporazumne, zamaglile granice između mojega profesionalnog i osobnog života. Duboko mi je žao. Da bih vratio povjerenje i odgovornost, odmah ću potražiti stručnu pomoć kako bih naučio iz ovih pogrešaka i osigurao da se više nikad ne ponove."

Iz Financial Timesa napominju da je list za potrebe članka pregledao pisane dokaze, uključujući razmjenu e-pošte i bankovne izvode, te da su intervjuirani kolege, obitelji i prijatelji triju žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:43