STUDIO 3LHD

AUTORI SPLITSKE RIVE, MOSTA BRANITELJA I HOTELA LONE Za izložbu svojih radova arhitekti su pretvorili prostor MSU u svoj novi projekt

Dopremili su 3,5 kilometara čeličnih profila za izložbu kojima je ispunjen otvoreni prostor prvog kata

Studio 3LHD svojim je projektima ponajviše obilježio posljednja desetljeća u hrvatskoj arhitekturi. U 21 godinu djelovanja iza sebe su ostavili realizacije kao što su Most hrvatskih branitelja u Rijeci, Riva u Splitu, hotel Lone u Rovinju, plesni centar u Zagrebu, centar Zamet u Rijeci i drugi. Most hrvatskih branitelja bio je vrlo kompleksan projekt koji je krajem 90-ih u osjetljivom razdoblju podigao nekoliko ljestvica u domaćoj arhitekturi. Za sam 3LHD bio je to prijelomni trenutak ovladavanja složenim građenjem.

Suradnja s umjetnicima

Ipak, izložba “3LHD Interakcije”, koja se u subotu otvara u Muzeju suvremene umjetnosti, mnogo je više od pukog presjeka njihova rada. Oni su doslovno isprojektirali svoju izložbu. Golemi prostor prvog kata MSU oslobodili od pregradnja nastalih zadnjih godina, i sve tretirali kao svoj novi projekt s rednim brojem 250.

- Umjesto arhitektonske retrospektive ureda, raščlanili smo kreativan proces nastanka arhitekture i našu suradnju s umjetnicima i drugim kreativcima. Netko gleda gotovu zgradu, ali iza svega je mukotrpan cjeloviti proces i kolektivna kreativnost. To smo na izložbi željeli naglasiti, našu suradnju s mnogima drugima, uglavnom umjetnicima i dizajnerima, ali i građevinarima. Složenost projekata i otvorenost prema utjecajima dovela je do brojnih suradnji s kreativcima iz raznih disciplina - ističe Saša Begović, jedan od četiri osnivača 3LHD-a.

Izložba afirmira interakcije svih sudionika u procesu nastanka arhitekture. Tako je i sama izložba nastala uz brojne sudionike. U procesu je sudjelovalo svih 40 djelatnika studija, ali i umjetnici Ivana Franke i Silvio Vujičić, s kojima su arhitekti surađivali na projektu hotela Lone.

Hotel Lone u Rovinju

Izlažu se verzije projekta za hotel Lone, u kojem je Ivana Franke u središnjem trgu-lobiju izvela lebdeću trodimenzionalnu prostornu instalaciju čija je matematička egzaktnost i vizualna lakoća u dijalogu s ograničenim formama arhitekture, dok je u prizemlju lobija hotela Silvio Vujičić postavio instalaciju-biotop, živuću skulpturu koja s vremenom raste.

Čuvena ‘vješala’

Na izložbi će se vidjeti niz zanimljivih izložaka kao što su: dio pročelja hotela Lone - panel od staklenih vlakana koji se sastoji od čak 14 slojeva, receptura za beton za kuću R u Rovinju, ali i Most branitelja u omjeru 1:1. Iznenađenje za posjetitelje će zasigurno biti golema crna kutija - prostor u kojem će se projicirati film Vinka Brešana snimljen kao virtualni let, nastao za EXPO hrvatski paviljon u Japanu. Podsjetimo, 3LHD je s Damirom Fabijanićem i Daliborom Martinisom razvio koncepciju hrvatskog paviljona na EXPO u Aichiju, kasnije postavljenog i na EXPO Zaragoza, koji je osmišljen kao istraživanje komunikacijskih mogućnosti na presjeku arhitekture i tehnologije.

- Osjetljivost zadataka s kojima se naš ured suočavao dovela je i do snažne medijske eksponiranosti projekata i žustrih debata koje su arhitekturu doveli u središte javnog interesa. Tako je i jedna od 15 tema/cjelina na izložbi odnos medija prema arhitekturi, s preko 600 članaka. Naročito prema pojedinim našim projektima, i to kroz prikaz novinskih debata, isječaka iz tv emisija i slično - kaže Saša Begović.

Njihov projekt koji je izazvao najviše rasprava u javnosti bila je splitska Riva. Tako će se na izložbi vidjeti “vješala” s Rive, kako ih je dio medija nazivao, odnosno tenda i njihov model maketa koju je izradio maketar Kodrnja. Posebna atrakcija izložbe bit će brojne makete projekta, od kojih su neke vrlo velike, kao i 3D prikaz sobe u hotelu Lone.

Splitska Riva (foto: Zvonimir Barišin / EPH)

Izložba nastaje u interakciji između 3LHD-a i kustosa izložbe Maroja Mrduljaša i Antuna Sevšeka.

- Umjesto fokusiranja samo na formalna pitanja, 3LHD kultivirao je cjelovit pristup arhitekturi u kojem važnu ulogu igraju suradnje u svim dionicama projektiranja - od razvoja koncepta, preko izvedbe, do medijacije dovršenih gradnji i studija - objašnjava Maroje Mrduljaš, kustos izložbe.

Vidjet će se i namještaj iz hotela Palace u Dubrovniku. Također, namještaj iz hotela Lone nastao u suradnji sa studijem Numen/For use, tkanine za isti hotel koje su napravile I-GLE, a sve da bi se postigao total dizajn projekta. Predstavit će se i radovi 14 umjetnika s kojima su arhitekti surađivali na ljetos realiziranom projektu Hotel Adriatic, među kojima su Goran Petercoli, Jasmina Cibic, Igor Eškinja i Zlatan Vehabović. Naravno, nisu na izložbi zaboravili niti na grafičke dizajnere koji su stvarali s njima. Veliki doprinos studija 3LHD je u tome što su njihovi arhitektonski projekti u turizmu postali poligoni za razvoj suvremenog produkt dizajna u Hrvatskoj.

Atipični izvođači

Teme/cjeline kojima se bavi izložba su između ostalih - Konstrukcija, Složeno građenje, Totalan dizajn, Edukacija, Paviljoni, Teritorij i druge.

- Studio 3LHD na više projekata eksperimentira s atipičnim izvođačima i nastoji aktivirati raspoložive graditeljske i tehnološke resurse. Konstrukcije Mosta hrvatskih branitelja i Spaladium Arene izvedene su u lokalnim brodogradilištima. U regiji se u novije vrijeme profiliraju izvođačke tvrtke specijalizirane za suvremene konstrukcije poput TOM-a iz Uskoplja koje imaju internacionalni domašaj, iako se u lokalnom kontekstu njihove mogućnosti još ne koriste u dovoljnoj mjeri. Takvi partneri u procesu građenja omogućili su im hrabrije eksperimente - objašnjava Maroje Mrduljaš.

Upravo je tvrtka iz Uskoplja dopremila 3,5 kilometara čeličnih profila za izložbu kojima je ispunjen otvoreni prostor prvog kata, nastao uklanjanjem raznih knauf pregrada ostalih od prethodnih izložaba. Osim što su predmet izložbe, 3LHD je i njezin producent. Zato su posebno zahvalni i brojnim sponzorima, sudjelovalo je njih čak 54 u ostvarenju izložbe. Kao što su tvrtke Tom iz Uskoplja, Internova, Frischeiss, Ars kopija i drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 02:51