IZLOŽBA ' FORMULA ČULA'

AUTSAJDERI U MUZEJU Radovi marginalnih umjetnika koje publika dosad nije mogla vidjeti

 

Izložba “Formula čula”, na kojoj će biti predstavljen izbor djela iz Zbirke marginalne umjetnosti, otvara se danas u Muzeju suvremene umjetnosti.

Riječ je o izložbi koja će biti otvorena do 15. rujna, a posjetitelji će moći vidjeti neka djela iz fundusa, koja su već izlagana, no i mnogo novosti, koje nikad prije nisu mogli vidjeti. Tako će biti izloženo 40-ak djela, među kojima su i ona naivaca Drage Juraka i Emerika Feješa, kao i nekoliko radova umjetnika koja publika do sada uglavnom i nije baš gledala kroz prizmu autsajderskog stvaralaštva, a to su Josip Seissel, Mladen Stilinović i Matija Skurjeni. Što se tiče novijih radova, zastupljena su djela Ljiljane Arar, Krešimira Hlupa, Zvonimira Brajkovića-Orna...

- Pošto se prije dvije godine Zbirka marginalne umjetnosti opet oformila, odlučili smo publici pokazati djelić onoga što imamo. Pokazat ćemo tako neke nove donacije, koje smo dobili u zadnje dvije godine, kao i neke koje čuvamo godinama, među kojima su i radovi umjetnika s početka 20. stoljeća - kaže kustosica Daniela Bilopavlović Bedenik, koja ističe kako je jako sretna što će ljubitelji umjetnosti moći razgledati djela koja neko vrijeme nisu bila dostupna javnosti.

Outsider art je zapravo marginalna umjetnost, ona koja svoje korijene vuče iz art bruta i stručnjaci se uglavnom ne mogu složiti oko njezine precizne definicije jer je i sama svijest o njoj još nedovoljno prisutna u javnosti i struci. Umjetnici autsajderi stvaraju bez namjere, a njihovo stvaralaštvo zapravo može se opisati kao iskonsko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:28