KUĆA ARKO NA GORNJEM GRADU

BAJSOVE VRPCE 30g KASNIJE Hoerspiel, predstavljanje knjige djela Zvonimira Bajsića i slušaonica

Zvonimir Bajsić, Špiro Guberina i Vjekoslav Majer
 

Bajsove vrpce 30 godina kasnije, zajednički je naziv niza događanja kojima Multimedijalna koliba i nakladnička kuća Druga priča ove godine u Kući Arko na zagrebačkom Gornjem gradu obilježavaju 30 godina od smrti Zvonimira Bajsića, radijskog, kazališnog i televizijskog autora i režisera.

"Šteta je, nikada nije štampao sabrana djela. Bilo bi mi žao da se to izgubi. On sam nikad nije ni svoje priče skupio. Nadam se da će jednom netko to uspjeti. To je jedno neprocjenjivo blago blagosti", kazao je pokojni hrvatski glumac Sven Lasta, kako je zabilježeno u knjizi 'Tišina'.

"Pisao je prvo u bilježnice, a koristio je i moderni pisaći stroj marke Olymp. Jedina je nezgoda što su se naši znakovi morali ispisivati ručno, ali traka je bila dvobojna, za lakšu korekciju teksta. Klik-klak pisaćeg stroja mogao se čuti dugo u noć iz druge sobe, ali to nije bio metalni i otuđeni, nego topli i umirujući zvuk", posvjedočio je nagrađivani pjesnik i prevoditelj Tomica Bajsić o danima odrastanja uz oca Zvoniimira.

BAJSOVE VRPCE 30g KASNIJE - program:

Četvrtak, 21.12.2017. u 17h i subota, 23.12.2017. u 15h i u 17h

Sven Medvešek i Jelena Miholjević u Hoerspielu

Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)

U ovoj, već pomalo legendarnoj zagrebačkoj predstavi, pred oči i uši publike iskaču „mali ljudi iz radijske kutije“, odnosno "hršpilaši": glumci, glazbenici, pisci, radijski autori i majstori tona i svjetla: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Rushaidat, Dino Brazzoduro, Ljubica Letinić, Nina Bajsić, Matija Antolić, Ivan Zelić/Ivor Plužarić i Pavlica Bajsić Brazzoduro uz snimku glasa nedavno preminulog Ante Perkovića. Oni će tijekom ovog burlesknog putovanja kroz ranu povijest radija izvoditi djela Zvonimira Bajsića (Janus i Paula iz Slika iz života jednog radio-dramaturga, Ad Libitum, Praško Proljeće 84.) kao i razne tekstove 30-tak autora iz cijelog svijeta. Radiofonijski teatar izvodi se uživo, proizvodeći zvučne efekte, atmosfere, glazbu i tišinu na licu mjesta, nudeći tako publici izbor za doživljaj i promišljaj.

Petak, 22.12.2017. u 11h:

Predstavljanje knjige

Zvonimir Bajsić: TIŠINA

i ostala djela za radio, televiziju i kazalište, uz sjećanja suradnika iz svijeta

Tekstove je sakupila i uredila Pavlica Bajsić Brazzoduro, a grafički opremio Tomica Bajsić. Za knjigu koja izlazi kao dio biblioteke Slobodna četvrt, nakladničke kuće Druga priča, pisalo je i govorilo četrdesetak autora i autorica raznih generacija i zanimanja, iz Hrvatske i cijeloga svijeta.

Mala radiofonijska izvedba uživo

BAJSOVE VRPCE

Zvonimir Bajsić

Prema motivima dramskih tekstova i dokumentarnih radiodrama Zvonimira Bajsića i Krappove posljednje vrpce Samuela Becketta, sa stihovima Jacquesa Préverta i tekstovima Gustavea Flauberta i Milana Kundere.

Koncept, dramaturgija i režija: Hrvoje Korbar

Dramaturški savjetnik: Dubravko Mihanović

Izvode:

Rene Medvešek: Bajs /Krapp

Marija Šegvić i Igor Kovač: razne uloge iz drama

Maro Market: glazba

Dino Brazzoduro: zvukopis

Produkcija: Multimedijalna koliba

Subota, 23.12.2017. u 13h:

Slušaonica dokumentarne radiodrame Zvonimira Bajsića i Maksima Jurjevića

PRAŠKO PROLJEĆE '84.

Radi se o svojevrsnom autorskom i ljudskom testamentu Zvonimira Bajsića ispričanom njegovim glasom, a čiju dozvolu za emitiranje na njegovom matičnom Radio Zagrebu nažalost nije doživio. PRAŠKO PROLJEĆE se danas smatra remek-djelom dokumentarne radiofonije.

„Što dalje, to više je u mom osjećanju i mišljenju, riječ kultura spojena s riječima: karakter i hrabrost.“

(Václav Černý u Praškom proljeću 84.)

Svi programi osim Hoerspiela: male igra za slušanje (i gledanje) su besplatni. Ulaznice za Hoerspiel po cijeni od 60kn obavezno je rezervirati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 0915307433 ili na Facebook stranici predstave.

radio snova

intiman i čudesan

zamišljen, opušten, zaigran, slobodan

dragocjen u svakoj sekundi

izbrušen

kao neki fini nematerijalni predmet

u kojem se vanjsko i unutrašnje prelijevaju jedno u drugo

Zvonimir Bajsić je bio markantan čovjek

označio je između ostalih i mene

potakao je i usmjerio moju ljubav prema radu sa zvukom

povezao ga s posvećenošću i viteštvom

Darko Rundek

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. siječanj 2022 23:17