MODA I STRIP

Betty Boop na cipelama, parfemi Gaultiera inspirirani stripom, crteži Christiana Diora

Muzej za umjetnost i obrt.
 Damjan Tadic/Cropix
Ovo je jedna od najznačajnijih izložbi postavljenih u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana

Najavljivali smo već izložbu "Moda i strip" u Muzeju za umjetnost i obrt povodom stote godišnjice Francuskog instituta u Zagrebu.
No, nakon razgledanja čitavog postava izložbe koja je otvorena za vikend, valja još jednom napomenuti: što se tiče zvučnosti imena, bilo onih u svijetu mode, bilo u svijetu stripa, te odabira izložaka, ovo je jedna od najjačih i najzanimljivijih izložbi koju smo imali prigode gledati u Hrvatskoj posljednjih, pandemijskih godinu dana.

Dolazi iz svjetske prijestolnice stripa, Angoulêmea, a iako začuđuje podatak u popratnim materijalima, uistinu je tako: do sada ova veza, iako je konstanta već desetljećima, nije opširnije istražena. Istraživanje je započelo stripom "La Vilaine Lulu", jedinim koji je u svojoj karijeri napravio Yves Saint Laurent, a glavna je protagonistica ponekad i zlonamjerna djevojčica koja terorizira sve oko sebe. Taj se strip prvi put izlaže izvan Francuske. Teoretski je dio podijeljen u poglavlja kao što su: Tipologija pogleda, Samo za odrasle, Stripovski kostimi...


Na zagrebačkoj su izložbi, kojoj valja pohvaliti i postav, i motivi fatalne Betty Boop na cipelama, parfemi Jeana Paula Gaultiera inspirirani svijetom stripa, crteži Christiana Diora. Valja obratiti pažnju i na stripove Winsora McCaya, najpoznatiji je "Mali Nemo". Ljubitelje stripa oduševit će i da su pokazani radovi Georgea McManusa, iz stripa "Bringing Up Father".
Francuski institut povodom obljetnice ima još nekoliko događanja, među kojima je i izložba fotografija Damila Kalogjere, "Pogled na Francuski institut na prijelazu iz osamdesetih godina", kad je bio službeni fotograf, a s gosti su bili Pascal Bruckner, Jean-Jacques Beineix, Michel Legrand...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:18