IMAMO PREPORUKE

Bez publike pred sv. Vlahom i na Lovrjencu: Covid-19 promijenio Igre, ali sve će biti nadoknađeno

 Tonci Plazibat/Cropix
Koronavirus je promijenio tradicionalnu kartu festivala, potjerao publiku od sv. Vlaha i zatvorio Lovrjenac...

Dubrovačke ljetne igre, najstariji nacionalni festival, najavile su ove godine 50 izvedbi, u odnosu na lanjskih 80, izvedenih na 70. jubilarnim Igrama. Štednja je, zapravo, više u novcu i vrsti sadržaja nego u broju dramskih, plesnih i glazbenih programa od 10. srpnja do 25. kolovoza, u kojima ove godine neće biti, primjerice, Ive Pogorelića u atriju Kneževa dvora ili Marijinskog teatra u parku Gradac.

Park Gradac, koji je dosad Igrama služio ponajviše za plesne nastupe, ove će godine zaživjeti kao glazbena te kao dramska pozornica, prvenstveno kroz premijeru "Grižule", za koju bi se po koronamjerama moglo prodati stotinjak karata po izvedbi.

Koronamjere za kazališne izvedbe - četiri metra udaljenosti između izvođača i publike, gledatelji na udaljenosti od metar i pol, preporuka maski za publiku, dezinfekcija pri ulasku za sve sudionike, raskuživanje pozornice i rekvizita, mjerenje temperature za izvođače i publiku itd. - donekle su promijenile i mapu festivala.

Sedamdeset i prve Dubrovačke ljetne igre neće se otvoriti na prostoru ispred svetog Vlaha zbog toga što se na njemu ne može uspostaviti kontrola nad brojem publike, već ceremonijom u režiji Marine Pejnović u staroj gradskoj luci. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom dirigirat će maestro Tomislav Fačini, a pridružit će im se Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera, zatim pijanist Aljoša Jurinić, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović i Ivan Bonačić na saksofonu, uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla te Folklornog ansambla Linđo. Publika će otvorenje moći pratiti s gradskih zidina, s tvrđave Revelin i s mora.

Dakle, prostor ispred sv. Vlaha je otpao zbog masovnosti okupljanja, tvrđava Lovrjenac bit će također zatvorena za glumce, a "Hamlet" s Franom Maškovićem, dobitnikom Zlatnog Studija Jutarnjeg lista za najbolju predstavu u 2019., ovo se ljeto neće izvesti reprizno zbog toga što je neisplativo da se prostor otvara za izvedbe na koje po koronamjerama ne bi moglo doći ni 70 ljudi, kako su nam rekli u direkciji Igara.

Lokacija otočića Lokruma, gdje je trebala biti premijera "Očeva i djece" prema Turgenjevu, otpala je zbog previsoke cijene organizacije izvedbi, doznajemo iz Igara, a Taraca na Revelinu opet zbog premalog broja publike koju može primiti. Zatvaranje Igara bit će ispred dubrovačke katedrale. Od stranih umjetnika u pedeset programa su švedski plesači, talijansko-turska dirigentica Nil Venditti te srpska dramatičarka Biljana Srbljanović, kao i srpski bariton Željko Lučić. Iako su nastupi orkestara organizacijski složeni poštujući koronamjere, instrumentalista će biti na otvorenom; pored Simfonijskog orkestra HRT-a na zatvaranju, Dubrovački simfoničari svirat će u parku Gradac. Unatoč novim pravilima igre, Igre nude zanimljive sadržaje koji su dijelom i uronjeni u dubrovačku tradiciju, a ovdje izdvajamo neke.

Premijera Držićeve "Grižule" u parku Gradac

Dramski program 71. Igara donosi premijernu izvedbu Držićeve "Grižule" u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec te u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla u suradnji sa zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti 20. kolovoza u 21.30 sati u parku Gradac. Predstava se događa u sklopu projekta "Future Epics", sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa. Grižula je Ozren Grabarić, Omakala Nataša Dangubić, Vukosava Perica Martinović, Staniša Branimir Vidić, a Plakir Boris Barukčić. Tu su i studenti glume i plesa: Iva Jerković, Anica Kontić, Lana Meniga, Dea Presečki, Danijela Evđenić, Viktorija Bubalo, Lucija Alfier, Kristijan Petelin i Leon Dubroja.

"Dubrovačka zrcala", šetajuća predstava s poezijom

"Dubrovačka zrcala - tri struka lovorike, pelina i vrijesa" naslov je jedne, za Igre, neobične premijere koja će biti izvedena 27. srpnja u 21.30 sati i koja se sadržajno bazira na poeziji dubrovačkih baštinskih i suvremenih pjesnika. Predstava je šetajuća, glavni će se prizori odvijati na tri lokacije: Mrtvom zvonu, Pustijerni i Na Andriji. Publika je podijeljena u dvije grupe. Jedna je na Mrtvom zvonu, a druga Na Andriji, zajedno se susreću na Pustijerni i onda se mijenjaju za smjer. U predstavi se spaja niz umjetnika koji su svojim dugogodišnjim djelovanjem ispisali povijest festivala, kao i mladih samostalnih umjetnika. Režiju potpisuje Dora Ruždjak Podolski u suradnji s Marinom Pejnović, dok je dramaturg i autor predloška Hrvoje Ivanković.

image
Cropix

Stand-up na dubrovačkom "Mara i Kata"

"Mara i Kata" naziv je projekta koji počinje 20. srpnja u 21.30 sat, lokacija se još ne zna, a inspiriran je legendarnom emisijom Radio Dubrovnika "Na posjedu kod kundurica", humorističnom emisijom zasnovanom na lokalnim pričicama i olajavanjima. Autor i redatelj je Saša Božić, a izvedba je povjerena dramskim umjetnicama Doris Šarić Kukuljici i Nataši Dangubić. Glumice sjede i pričaju o aktualnim događajima i ljudima, sve na dubrovačkom i s puno improvizacija. Otprilike bi to bio i jedan lokalni stand-up.

image
Doris Šarić Kukuljica
Duje Klaric/Cropix

Bajke iz dubrovačkog kraja

Najmlađa se festivalska publika može veseliti glazbeno-scenskom djelu "Zlatno libro" (premijera 20. kolovoza u 20.30), koje će uprizoriti bajke dubrovačkog kraja na igralištu Collegiuma Ragusinum. U koprodukciji Igara i Kazališta Marina Držića te uz potporu zaklade Caboga Stiftung režiju potpisuje Helena Petković, a glazbu koja će biti izvedena pod dirigentskom palicom Franka Klisovića sklada Ivan Končić, specijalno za predstavu. Igraju Ivana Gulin, Hrvoje Sebastijan, Zdeslav Čotić, Glorija Šoletić i Bojan Beribaka.

image
Glorija Šoletić
Niksa Duper/Cropix

Gostujuće predstave "Virginija" i "Tri sestre"

Festivalska publika moći će pogledati dvije gostujuće predstave u parku Gradac: "Tri sestre" Bobe Jelčića prema Čehovu u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu te "Tko se boji Virginije Woolf" kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Lenke Udovički s Radom Šerbedžijom i Katarinom Bistrović Darvaš. Predstava "Tko se boji Virginije Woolf" finalistkinja je Zlatnog Studija, odnosno jedna od tri najbolje predstave hrvatske produkcije u 2019. godini.

image
Marijana Banko/Cropix

Pijanist Jurinić, pobjednik natjecanja kraljice Elizabete

Glazbeni program 71. Ljetnih igara ovo ljeto nose hrvatski glazbeni umjetnici, dobitnici međunarodnih priznanja i osvojenih natjecanja, a otvorit će ga 11. srpnja Aljoša Jurinić klavirskim recitalom u atriju Kneževa dvora u 21.30 sati. 2015. godine uručena mu je nagrada Vladimir Nazor. a 2017. nagrada Milka Trnina. Aljoša Jurinić je također pobjednik pijanističkog natjecanja Robert Schumann, finalist 17. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi te laureat Natjecanja kraljice Elizabete 2016. godine, a lani je za svoj festivalski nastup s violončelistom Lukom Šulićem nagrađen nagradom Orlando za najbolje ostvarenje u glazbenom programu jubilarnih 70. Igara. Na programu njegova koncerta koji je naslovljen "Spomenik Beethovenu" su Beethovenova "Andante favori u F-duru", "Sonata br. 21 u C-duru", zatim "Fantazija u C-duru" Roberta Schumanna te Mendelssohnove "Ozbiljne varijacije u d-molu".

image
Aljoša Jurinić

Koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra održat će se u parku Gradac 30. srpnja u 21.30 sati pod dirigentskom palicom mlade talijansko-turske dirigentice Nil Venditti uz pijanista Marijana Đuzela s repertoarom na kojem su Beethovenov "Carski koncert" te "Simfonija br. 1", u povodu 250. obljetnice rođenja skladatelja.

Operni "vatromet" za kraj: Lana Kos i Željko Lučić

Na zatvaranju 71. Igara 25. kolovoza u 22 sata ispred dubrovačke katedrale bit će gala večer opernih arija uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, kojim će ravnati maestro Ivo Lipanović. Nastupaju međunarodno afirmirani operni pjevači, sopranistica Lana Kos koja trenutno pjeva Violettu u Verdijevoj "Traviati" u Teatru Real Madrid te je bila zvijezda gala nastupa za hrvatski Dan državnosti, i bariton Željko Lučić, koji je prije svjetske karijere opernog pjevača radio na srpskoj željeznici. Izbor arija se još službeno ne zna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:00