NOVI ŽIVOT POZNATE SKULPTURE

BICIKLISTI London dočekao Tour de France monumentalnom skulpturom Vaska Lipovca

 Facebook
Među atrakcijama kojima je London dočekao dolazak Tour de Francea našla se i poznata monumentalna skulptura 'BIciklisti' Vaska Lipovca

Poznata skulptura Biciklisti Vaska Lipovca našla se među umjetničkim djelima, instalacijama i drugim atrakcijama kojima je London jučer dočekao natjecatelje Tour de Francea. Lipovčevi 'Biciklisti' postavljeni su u središtu londonskog Cityja, gdje privlače pozornost brojne publike i medija koji prate najveću biciklističku utrku na svijetu, čije se prve tri etape ove godine odvijaju na britanskom otoku.

Monumentalna skulptura s više od 50 pojedinačnih figura smještena je u drvoredu na Trgu Exchange u prestižnom centru Broadgate, u dužini od 40 metara, a na otvorenom će biti dok utrka boravi na ulicama Londona. Atraktivno Lipovčevo djelo moći će se pogledati sve do 12. rujna, kad će ponovno biti dio velike međunarodne sportske manifestacije, svečanosti povodom početka Tour of Britain.

'Biciklisti' u Londonu

Skulptura je u London iz Splita prebačena kamionom tijekom vikenda, uz vrlo stroge sigurnosne uvjete i u složenoj operaciji koju je organizirala splitska Udruga Vasko Lipovac Val, koju vode sinovi pokojnog umjetnika Mario, Ranko i Marko.

„Ovaj zahtjevan pothvat smo dugo pripremali, kao dar umjetničkog doživljaja Splita i Zagreba Londonu, ali i dokaz kako u Hrvatskoj imamo vrijedna djela kojima možemo ravnopravno sudjelovati u umjetničkom životu Europe“, izjavio je Ranko Lipovac.

Biciklisti su prvi put izloženi u 1995. u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu, dok se od svjetskih nastupa ističe postavljanje u Olimpijskom muzeju u Laussanni 2000. godine te u muzeju Deutsche Sport und Olympia Museum u Kölnu. Atelje Vaska Lipovca priprema na Olimpijskim igrama u Riju 2016. održati izložbu njegovih skulptura na temu sporta.

Vasko Lipovac (1931.-2006.) dobitnik je brojnih nagrada za skulpturu, slikarstvo, ilustraciju, crtež, dizajn, grafiku te javne spomenike, s preko stotinu samostalnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu. Od 1967. živio je i radio u Splitu. Google ga je nedavno uvrstio među 2000 umjetnika čija su djela dostupna putem Google Open Gallery .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:21