‘A Hundred Years‘

Borci za prava životinja pobunili su se protiv Damiena Hirsta zbog rada u kojem svjetlost ubija muhe

”A Hundred Years” (1998), rad Damiena Hirsta
 

 Ray Tang/Zuma Press/Profimedia
Iz muzeja koji je izložio rad su rekli da nisu znali da su i muhe vrsta na koju se odnose pravila o zaštiti životinja

Umjetnik Damien Hirst ponovno ima problema s borcima za prava životinja radi svojeg rada, piše Artnet News.

Njegova instalacija "A Hundred Years" uklonjena je iz jednog njemačkog muzeja jer se na nju tužila PETA.

Rad je zapravo prepolovljena staklena kocka u kojoj se s jedne strane vidi izlijeganje muha koje potom putuju kroz rupu da bi na kraju došle do umjetnog svjetla koje ih ubija.

Gradski veterinarski ured također je podnio službenu žalbu Kunstmuseumu Wolfsburg.

Rad je dio velike grupne izložbe koja propitkuje ulogu umjetne rasvjete u umjetnosti, nazvane "Power! Light!".

Andreas Beitin, ravnatelj muzeja, a ujedno i kustos izložbe, rekao je za njemačke novine Braunschweiger Zeitung kako nije mislio da i muhe podliježu zakonima za zaštitu životinja, dodajući kako je svrha rada bila ukazati na činjenicu da kukci u velikim količinama umiru od javne rasvjete.

Iz PETA-e su rekli da "ubijanje životinja nema veze s umjetnošću" te da samo "pokazuje aroganciju ljudi koji ne biraju sredstva da bi proveli vlastite interese".

Rad "One Hundred Years" je prvi puta izložen u Londonu 1990. godine, i to uz jedan od najpoznatijih Hirstovih radova "One Thousand Years". Potonji je još brutalniji rad u kojem je izložena odsječena kravlja glava oko koje se skupljaju muhe.

Hirst je inače u svojoj umjetnošću okupiran temom smrti i ovo nikako nije prvi puta da se zbog toga našao na meti aktivista.

Novinarka Caroline Goldstein, koja piše za Artnet News, je tako 2017. godine pokušala izbrojati koliko je mrtvih bića do tada Hirst koristio za svoju umjetnost, a odgovor je bio blizu milijun, pri čemu velika većina odlazi na insekte i leptire.

Iz muzeja koji je uklonio rad s muhama su rekli da će kontaktirati umjetnika i pokušati ga nagovoriti da prave zamjeni s umjetnim muhama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:29