Izložba u Dubrovniku

Brodovi Igora Hajdarhodžića od nedjelje u Staroj ribarnici

 Bozo Radic/Cropix
Kompozicije su i pomalo zaumni stripovi, crtani romani, sve ovisi s koje ih se udaljenosti gleda

Zanimljiva izložba otvara se u nedjelju 11. srpnja u Dubrovniku. Akademski glumac, dizajner i kipar Igor Hajdarhodžić (r. 1960.) izložit će u 20 sati sedamnaest tempera na drvu, u prostoru Stare ribarnice, u dubrovačkom portu, najekskluzivnijem mjestu u koje umjetnost dosad nije prodrla, a sad jest zahvaljujući gradskom poduzeću Sanitat.

Posrijedi je prva Hajdarhodžićeva izložba, nazovimo ih tako, dvodimenzionalnih radova.

image
Umjetnik Igor Hajdarhodžić u svom domu i ateljeu predstavlja najnovije radove.
Bozo Radic/Cropix

Čini je izbor iz dva ciklusa, "Boravak Vincenta u Dubrovniku" i "Luksuzni parobrodi". Neke su slike velikog, neke malog formata, a sve ih odlikuje izvanredan sklad boje i kompozicije. S tim da su boje simbolički usmjerene, a kompozicije ikonički.

Hajdarhodžić stvara vlastite vedute grada, njegove okolice, neba, mora, pri čemu otkriva dramski sročene anegdote o pojedincu, o čovjeku, dramatično zaustavljenome u prolaznosti, u bogatstvu, ali i u praznini. Ljudi, uglavnom sićušna bića, ispočetka se na kompozicijama jedva uočavaju. Potrebno je slike dugo promatrati, a i tad nedovoljno. Većina, dakle, radova oplemenjena je crnim tušem, s pomoću kojeg Hajdarhodžić pravi te detaljne, ključne minijature, portrete, kadrove unutar kadrova, priče o konkretnim ljudima, o kojima mi, promatrači, ne znamo ništa, ali osjećamo da nam žele ti samo naoko nacrtani protagonisti i prolaznici koješta poručiti, da upravo što nisu progovorili, da je jedan zabrinut, drugi seksualno prenadražen, treći neodoljivo radostan, a četvrti sjedi na obali i čeka da život prođe, onako, filozofski, nemoguće mirno. Te konkretne prikaze ožive dakle potpuno jedino pod povećalom. Slike koje će biti izložene, a i one koje neće (sve smo ih pregledali) opiru se dosadi i djeluju poput rebusa za koji se pojavljuju neprestano nova rješenja. Hajdarhodžićeve kompozicije su utoliko i pomalo zaumni stripovi, crtani romani, sve ovisi s koje ih udaljenosti promatrate. Kompozicije apstraktne, a opet u svojim dubinama ilustracije s eto živim ljudima, pustolovina, mornarima, ostavljenim ljubavnicima, zabrinutim trgovcima, izgubljenim vojnicima i čovječuljcima oplemenjenima stoicizmom čekanja. Tu su ribari riba i ribari ljudskih duša.

image
Umjetnik Igor Hajdarhodžić u svom domu i ateljeu predstavlja najnovije radove.
Bozo Radic/Cropix

Na međunarodnoj sceni, Hajdarhodžić je postao poznat po svojim brodovima sačinjenima od otpadaka, drvenima i željeznima. Popularnost mu je osobito donijelo gostovanje u lipnju 2017. u najpopularnijem francuskom nacionalnom televizijskom serijalu turističkom "Echappées belles", gdje je kroz njegov rad predstavljen Dubrovnik.

Izložba je ova uzbudljiva i zato što je posrijedi delikatan izbor između 450 slika, koje je Hajdarhodžić dovršio u svega šest tjedana.

image
Bozo Radic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:48