USUSRET IZLOŽBI

CARICA SVIH RUSA Tisuću umjetnina u postavu koji prati život Katarine Velike

 Damjan Tadić / CROPIX
 

Postav izložbe pod nazivom “Katarina Velika - carica svih Rusa”, koja se u četvrtak otvara u Galeriji Klovićevi dvori, počinje situacijom u ovoj zemlji i njezinim granicama prije nego što je ova buduća carica došla na vlast, te portretima same Katarine prije udaje za Petra III, portretima njezinog muža te portretima njegovih i njezinih roditelja.

Završava prikazom geopolitičke situacije nakon njezine smrti, i situacijom koju je ostavila za sobom.

Damjan Tadić / CROPIX
kustosice i ravnatelj Klovićevih dvora

Izložba tisuću umjetnina iz znamenitog Muzeja Ermitaž proteže se kroz čitava dva kata Klovićevih dvora, no postav je svejedno vrlo gust, mnoštvo je djela, slika, nakita, odjeće, grafika koje su bilježile svakodnevicu, potom predmeta iz svakodnevice, odjeće koja se nosila, portreta caričinih sinova pa i unuka, predmeta koje je sama carica izrađivala za svoje unuke, koje je darivala svojem ljubavniku, vrijednog zlatnog posuđa koje su tada darivali jedni drugima i sl, oružje kojim je odlazila u bitke...

Izložen je i radni stol same carice, na kojemu je donosila najteže odluke. Također i nakit koji je nosila, stol na kojemu se kartala, pokloni koje je dobivala iz Kine i iz Turske i sl. Svjetlost je difuzna, zidovi su mahom pofarbani u crvenu i sivu boju.

Damjan Tadić / CROPIX

Postav je većinom kronološki, kako bi se posjetitelji bolje snašli, a ima i nekoliko manjih poglavlja kao što su odnos prema crkvi, gradnja u Sankt Peterburgu u to doba, zbirka koju je carica počela sakupljati i na temelju koje je i nastao znameniti Ermitaž. Koncept izložbe za Klovićeve dvore rezultat je zajedničke suradnje stručnjaka iz Muzeja Ermitaž i Galerije Klovićevi dvori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:47