Novo lice Krka

Centar maritimne baštine iz Malinske našao se u svjetskoj konkurenciji za arhitekturu. Prednost mu je park na krovu

Centar Malinska

 Bosnić+dorotić/
Uz izložbeni prostor koji je glavni sadržaj Centra, tu se nalaze prostori Kluba jedriličara i Kluba sportskih ribolovaca, u skladu s tradicijom Malinske

Portal za arhitekturu ArchDaily, u kategoriji Cultural Architecture, a za građevinu godine, nominirao je Interpretacijski centar maritimne baštine Dubašnica, DUBoak u Malinskoj na Krku. Autori su NFO dobro poznati našoj publici. Hrvatski arhitekti u usku su se konkurenciju, od tek par građevina, izborili među čak 300 zgrada iz čitavog svijeta.

Projekt je dio uređenja Obalnog pojasa Malinske, a arhitekti su pobijedili na javnom natječaju. Kako navode iz NFO: "nakon realizacije Trga u centru Malinske, te rekonstrukcije Rive Velike Barke, Intepretacijski centar s parkom je još jedan dio u ciklusu projekata mijenjanja javnog prostora Malinske koji je dugi niz godina bio zanemaren unatoč snažnom turističkom rastu".

image
Bosnić+dorotić/
image

Centar Malinska

Bosnić+dorotić/

Zgrada Interpretacijskog centra nalazi se u nastavku parka: "Park se nadvija nad zgradu formirajući krov za sve potrebne sadržaje, no istovremeno ostaje aktivan park s vidikovcem i mediteranskim vrtom. Na ovaj način zgrada vraća parku "izgubljeni" prostor, koji je uz to još obogaćen novim sadržajima".

image
Bosnić I Dorotić/
image
Bosnić+dorotić/

Masivni ozelenjeni krov nose drveni "V" stupovi kroz koje se nazire postav Intepretacijskog centra. "Cilj postava je suvremena prezentacija tradicijske baštine i povijesti Malinske, ali i promjena u načinu predstavljanja otočnog lokalnog središta. Uz pomoć suvremenih multimedijalnih tehnologija posjetiteljima Malinske predstavljaju se svi aspekti njene pomorske baštine. Postav čine vrijedni i autentični predmeti, artefakti, dokumenti i drugi eksponati. Prezentacija je planirana suvremenim tehnologijama i na edukativno-demonstracijskim događanjima, radionicama i okupljanjima u sklopu kojih će se tu predstavljati znanja i vještine otočnih brodograditelja i kalafata. Bit će događanja i ispred Centra, u idućoj fazi projekta u morskom dijelu gdje će se formirati lučica u kojoj će biti smještene tradicijske barke, te pasara "Božjan" koju je Općina obnovila s namjerom organiziranog predstavljanja".

Uz izložbeni prostor koji je glavni sadržaj Centra, tu se nalaze prostori Kluba jedriličara i Kluba sportskih ribolovaca, u skladu s tradicijom Malinske. Želja je bila i da sve funkcionira i van turističke sezone.

NFO djeluju od 2008. godine. Osvojili su niz nagrada na arhitektonskim natječajima, primjerice, za Kupalište Paromlin, Centar Grada Senja, Centar Grada Crikvenice, Gradski trg u Selcu, Spomen-obilježje Gordanu Ledereru “Slomljeni pejsaž” i druge.

Neke od njihovih realizacija su uređenje centra Grada Crikvenice: Trga Stjepana Radića, te izgradnja Bazena i recepcije Kampa Stella Maris u Umagu, kuća na Jarunu za koju su dobili mnoge nagrade. NFO formalno djeluje od 2008. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:30