Bez ‘ruskog tjedna‘

Christie‘s, Sotheby‘s i Bonhams otkazale aukcije umjetnina na kojima su kupovali bogati Rusi

Ruski tjedan umjetnosti, studeni 2021.

 Amer Ghazzal/Alamy/Alamy/Profimedia
Danzigera brine i to što postoji rizik od toga da ruska vlast ne zaplijeni umjetnine koje bi klijenti poslali u Rusiju.

Otkazivanjima svega što nosi ruski predznak pridružile su se i elitne aukcijske kuće Christie's, Sotheby's i Bonhams, koje neće imati prodaju ruske umjetnosti zakazanu za lipanj. Ovaj je mjesecm uz studeni, poznat po ruskom tjednu umjetnosti, događaju koji privlači pažnju bogatih ruskih ljubitelja umjetnosti. Odgovor je to tržišta umjetnina na trenutna događanja vezana za rat u Ukrajini, piše The Guardian.

"Rigorozno slijedimo trenutne sankcije te stalno budno pratimo promjene", poručili su iz kuće Sotheby's, dok je kuća Christie's među razlozima otkazivanja navela nesigurnost uslijed ratnih zbivanja te složene logističke i pravne preduvjete. Objasnli su da s povećanim oprezom pristupaju situacijama koje uključuju ljude na koje se odnose sankcije.

Kuća Bonhams pak nije objasnila svoju odluku.

Stručnjaci za tržite umjetnina ne očekuju da će sankcije prouzročiti veće probleme na tržištu jer je nakon 2008. godine broj ruskih kupaca pao pa oni pokrivaju mali dio tržišta (prodaja ruskih umjetnina kuća Sotheby's i Christie's donijela je, prema Sebastianu Duthyju, stručnjaku za analize tržišta umjetnina, prihod od 37.7 milijuna funti, što čini manje od jedan posto prihoda).

Njujorški odvjetnik Thomas Danziger svoje klijente savjetuje da budu oprezni pri sklapanju dogovora s Rusima koji bi se mogli naći na listi sankcioniranih.

Danzigera brine i to što postoji rizik od toga da ruska vlast zaplijeni umjetnine koje bi klijenti poslali u Rusiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:04