ZNAMO TKO JE BANKSY?

Čini se da je konačno otkriven najveći misterij moderne umjetnosti: ključna je bila tužba za klevetu

Neka od djela poznatog umjetnika, Bonhams, London

 Malcolm Park/Avalon/Profimedia/Malcolm Park/avalon/profimedia
Tvrdi se da je Gunningham zapravo Banksy, a njegov suoptuženik je Pest Control Ltd - tvrtka koja prodaje Banksyjeve radove

Identitet najpoznatijeg grafiti umjetnika na svijetu koji se potpisuje pod pseudonimom Banksy uskoro bi mogao biti otkriven, javljaju britanski mediji.

Još je 2008. godine objavljeno da je Banksy navodno Robin Gunningham rođen 1973. u Bristolu, a sada je, prema pisanju Daily Maila, upravo on imenovan kao prvooptuženi u pravnoj tužbi za klevetu. U članku se tvrdi da je Gunningham zapravo Banksy, a njegov suoptuženik je Pest Control Ltd - tvrtka koja prodaje Banksyjeve radove.

Tužbu je, prema pisanju lista, podnio poduzetnik Andrew Gallagher čiji je odvjetnik Aaron Wood rekao da ne može komenirati parnicu.

Gallagher i Banksy već se godinama, inače, povlače po sudovima oko autorskih prava. Banksy je ranije tužio Gallaghera zbog prodaje njegovih radova bez dopuštenja. Gallagherova tvrtka "Brandalised" nudi, naime, ljubiteljima Banksyja pristupačne kolekcionarske grafite. Također Gallagher posjeduje i tvrtku za izradu čestitki Full Color Black s reprodukcijama radova slavnog umjetnika.

Prije tri godine Banksy, koji je jednom izjavio da su autorska prava za gubitnike, izgubio je spor protiv Gallaghera. Anonimni ulični umjetnik pokrenuo je pravni postupak protiv Gallagherove tvrtke za izradu čestitki koja je reproducirala njegov rad s prikazom maskiranog prosvjednika kako baca hrpu cvijeća. Rad pod nazivom "Flower Thrower", također poznat kao "Love Is In The Air", izvorno se pojavio 2003. na 760 km dugom zidu koji dijeli Palestinu od Izraela.

Ured za intelektualno vlasništvo EU-a tada je ocijenio da je Gallagherovo poslovanje bilo legitimno.

Mark Stephens, odvjetnik koji savjetuje umjetnika, rekao je za Guardian: "Banksy je u teškoj poziciji. Zato što on ne proizvodi vlastiti asortiman robe, a zakon je sasvim jasan – ako nositelj žiga ne koristi žig, onda se on može prenijeti na nekoga drugog tko to želi."

Ured za autorska prava dodao je: "Mora se istaknuti da je još jedan faktor vrijedan razmatranja to što se on ne može identificirati kao neupitni vlasnik takvih djela jer je njegov identitet skriven. Nadalje, ne može se bez sumnje utvrditi da umjetnik ima bilo kakva autorska prava na grafit".

Banksy je prvi put zapažen kada je oslikavao vlakove i zidove u svom rodnom gradu Bristolu tijekom ranih 1990-ih.

A budući da se ulična umjetnost i grafiti mogu smatrati kaznenim djelom štete u početku se mislilo da je umjetnik ostao anoniman kako bi izbjegao sukob sa zakonom.

2000-ih njegova su se djela počela pojavljivati diljem Ujedinjenog Kraljevstva i drugih dijelova svijeta. Unatoč velikom interesu javnosti i brojnim pokušajima da se otkrije tko se krije iza slavnih grafita, Banksy čiji radovi se danas prodaju za milijunske iznose, nikada nije potvrdio svoj identitet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 05:43