SVJETSKI AMBASADOR MODE

Igor Galaš: Ja ću pokrenuti modna zbivanja u Americi

Mladi hrvatski dizajner Igor Galaš, koji već godinama osvaja prestižne modne nagrade, ovih se dana okitio još jednom. Proglašen je svjetskim ambasadorom mode na Melange Fashion Showu u San Franciscu. Da uspjeh bude još vredniji, za nagradu se nije prijavio sam, nego su ga izabrali iz produkcijskog tima Melange koji je organizirao projekt. Oni Igora prate već tri godine po natjecanjima na kojima je 29-godišnji dizajner dosad sakupio 12 nagrada po cijelome svijetu. No, kaže kako mu je ova posljednja nagrada najdraža jer je najposebnija.

Lider modne industrije

- Odali su mi priznanje da sam lider modne industrije u Hrvatskoj, i to mi puno znači. Ujedno sam postao osoba izvan SAD-a kojoj su iskazali čast da pokrene modna zbivanja u toj zemlji - kaže Igor. Njegovu će kolekciju, kojom je osvojio žiri, promovirati prvo u Sjedinjenim Državama, a potom u Meksiku i Brazilu. Uz sve to, Igor planira uskoro i diplomirati.

- U listopadu radim diplomsku kolekciju na temu ‘Gospodari prstenova’ te kostime za kazališnu predstavu ili film. Za svoje nove modele posebno sam nabavio i vunu s Novog Zelanda kako bi sve bilo autentično. Nastavit ću raditi na toj temi te druge godine na Fashion Weeku u New Yorku predstaviti veliku kolekciju ‘Gospodara prstenova’ - otkrio je Igor za Jutarnji.

Krajem rujna očekuje ga i Dove Fashion.hr na kojemu će prikazati novu kolekciju za Arena Pulu za sezonu proljeće/ljeto 2012. Nakon toga će se u Areninim dućanima pojaviti njegova kolekcija za ovu sezonu. Suradnja je nastala u sklopu modne industrije, projekt koji je pokrenuo Fashion.hr za povezivanje mode i industrije, a Arena izrađuje pletiva koja su postala Igorov zaštitni znak. Prepoznatljiv je i po svojim dugim pletenicama od vune do pola leđa, pa nismo mogli da ga ne upitamo kako po ovim vrućinama izlazi na kraj s njima.

- Nije lako - smije se i dodaje kako je vuna ipak toplinski izolator pa nije vruće kao pod nekim umjetnim materijalima.

Igor zbog nove nagrade ne spava na lovorikama. Uskoro izlazi i njegova nova kolekcija koja će biti dostupna i onima koji nemaju duboki džep.

- U rujnu ću u sklopu novog brenda Arena Additive Collection by Galaš pokazati 15 novih modela koji će se moći kupiti u njihovim prodavaonicama. Bit će tu haljina i bluza, torbi i nakita. Materijal neće biti samo vuna, nego i najfinija svila - najavljuje dizajner. No, cijene neće biti dizajnerske. Haljine će se moći kupiti za iznose do 800, a torbe za manje od 500 kuna.

Upornost se isplati

- Ako izrađujem ručno kaput na kojemu radim tjedan dana, onda mogu staviti malo veću cijenu do, primjerice, dvije, tri tisuće kuna, ali smatram da neki od hrvatskih dizajnera pretjeruju. Stvarno se ne može naplatiti nekoliko tisuća kuna za komad odjeće koji je lako reproducirati - iskren je Igor. Progovorio je i o ljubomori na hrvatskoj modnoj sceni te potvrdio da je svakako ima, ali baš zato još više cijeni prijatelje koji ga okružuju kad je dobro i loše. Kako živi od mode? U Hrvatskoj teško, ali treba biti jako uporan.

- Teško je financijski pokriti sva moja natjecanja i putovanja kojima se zapravo etabliram jer sponzora gotovo uopće nema. Treba se jako truditi i nikad ne posustati. Primjerice, zbog ove nagrade ja neću stati. Najviše me veseli to što ću izlagati na studentskom modnom natjecanju Modni ormar koji organizira moj fakultet TTF - ističe mladi dizajner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 02:03