SMIJEŠNA KUHINJA

Crteži našeg proslavljenog karikaturista završili na majicama, čašama i pregačama kao suveniri

 Darko Tomas / CROPIX
Ideja za ovu jedinstvenu seriju suvenira nastala je za stolom, a tamo je i realizirana. Najteže je bilo odabrati najbolje između tisuća karikatura...

Eno-gastro suveniri sve su popularniji i u svijetu i u nas. Najnovija serija nije ni jestiva ni pitka, ali je vrlo originalna i izaziva terapeutski učinak nasmijavanja. Tematske karikature vezane za gastronomsku ugodu djelo su našeg najplodonosnijeg karikaturista Davora Štambuka (81).

Aplicirane su na odlično dizajnirane pregače, majice, postere, podloške, magnetiće, odnosno ukupno 11 suvenira. Zamisao ove jedinstvene serije potekla je za stolom, naravno.

Tako je i realizirana, doslovce kao obiteljska radionica, posveta Davorovu opusu.

Zagreb, 220716
Klub Gastronomada.
Davor Stambuk, hrvatski karikaturist.
Foto: Matea Petrovic / CROPIX
Matea Petrović / CROPIX

Konačni odabir motiva nije bio jednostavan posao. Tisuće karikatura nastale su u više od pola stoljeća interkontinentalnog stvaralačkog zezanja. Odabrane su one kojima nije trebao tekst pa su tako univerzalno komunikativne.

Seksualni imigrant

Štambuk je međunarodnu karijeru počeo, kako sam kaže, kao “prvi seksualni emigrant iz Jugoslavije”. Iz rodnog se Splita sa suprugom, francuskom galetisticom, preselio u Pariz.

Nije to bila laka odluka. U Zagrebu je već napredovao u medijima, u početku kao sportski novinar. Štambuk je u punom smislu riječi multimedijalac. Kasnije se na TV Zagrebu iskazao i kao snalažljiv voditelj.

U međuvremenu je bio i epizodist u filmskim rolama. Svuda je uspjeh bio izgledan, no Pariz je šezdesetih bio neodoljiv. U galeriji na Montmartreu imao je dosta vremena da se zeza crtajući karikature i karikaturalne portrete. Zgodan poslić za usputnu zaradu od turista.

Zagreb, 260716.
Koranska 2.
Predmeti s karikaturama slavnog karikaturista Davora Stambuka.
Na fotografiji: podmetaci za casu.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX
Na fotografiji: podmetači za čaše

Dolar je tada vrijedio 13 franaka, jasno se sjeća Davor. Za taj se iznos moglo dobiti dva konvertibilna ručka.

Veselog su Dalmatinca brzo zamijetili i u umjetničkim krugovima i u pariškim diskotekama. Istovremeno su njegovi smiješni i često lascivni crteži izrastali u ozbiljnu karijeru.

Objavljivao je u vrlo čitanom tabloidu Ici Paris pa se tako 1968. odvažio poslati rad i na natječaj za najduhovitijeg karikaturista Francuske koji je utemeljio France Dimanche.

Narisao je uzvišenog Napoleona koji ljevicu ponosno drži na srcu, a desnom iza leđa pridržava naramenice.

Na iznenađenje čak i nekih članova žirija proglašen je pobjednikom.

Vi ste Dalmatinac, pitali su ga na dodjeli, aludirajući i na naše Mediterance i na omiljenu pasminu. Ja sam Dalmat, ali imam dosta sličnosti sa psima već na prvi pogled, odgovorio je Davor.

Obično se kući vraćam četveronoške.

Zagreb, 220716
Klub Gastronomada.
Davor Stambuk, hrvatski karikaturist.
Foto: Matea Petrovic / CROPIX
CROPIX

Davor je ostavljao dojam da se na životnom putu uspinje s lakoćom, smijući se, nasmijavajući i šarmirajući, osobito žene. U Keniji su ga nagovarali i na golfersku karijeru, što je odbio. Ionako kroz život idem od rupe do rupe, objasnio je. Život mu je svakako bio danonoćno ispunjen. Družio se s najvećim i najzabavnijim zvijezdama svjetske estrade, filma i medija. Crtao je s lakoćom i brzo tako da su se i njemu bliski pitali kada stiže toliko napraviti uz sve životne radosti.

Promocija na Jadranu

Čini se da i posao sa suvenirima ozbiljnije shvaćaju mlađe generacije u obitelji od njega samoga. Ja sam svoje nacrtao, neka se oni sada muče, kaže Davor.

A mlađi je naraštaj svoj posao odradio primjereno. Potvrđuju to detalji: posteri i uokvirene karikature vlastoručno su potpisane, aplikacije na majicama tiskane su sitotiskom pa se mogu kuhati, pregače imaju posebnu tehniku podešavanja veličine itd.

Prvo prodajno mjesto je zagrebačko okupljalište vinoljubaca Cheese bar u Cesarčevoj, a slijedi slično jadransko okruženje.

Špageti sa školjkama

Ne treba naglašavati da je Davor Štambuk vrstan kuhar amater. Omiljeno su mu jelo školjke sa špagetima. Naizgled jednostavno, prepuno je malih pojedinosti odlučnih za konačni okus.

Zagreb, 260716.
Koranska 2.
Predmeti s karikaturama slavnog karikaturista Davora Stambuka.
Na fotografiji: slike.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX

Kada može birati za ovo jelo, Davor odabire vongole, brbavice i pokoju dagnju. Školjke preprži na maslinovu ulju zajedno s nasjeckanim peršinovim uljem i češnjakom.

Istovremeno u drugoj teći u neposoljenoj vodi kuha špagete, veličine Barilla broj pet. Skida ih s vatre nakon četiri minute, prije nego što su skuhane, i prebacuje u tavu sa školjkama. Školjke su spremne za paštu čim se otvore. U međuvremenu ih Davor podlije bijelim vinom (najbolje sivim pinotom, kaže) i još jednom začini češnjakom, peršinom te obilato svježe mljevenim crnim paprom.

U čaše pak ulijeva plavac mali koji je toliko poije, smatra, da je izrastao u plemenitaša plave krvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:05