Prijelomni trenutak

Čuveni kardigan Harryja Stylesa prodan je na aukciji kao NFT za 7500 dolara

Harry Styles i inače ima specifičan način odijevanja

 Doug Peters/Pa Images/Profimedia
Komad brenda JW Anderson postao je viralni hit tijekom pandemije i mnogi su na TikToku izrađivali njegove replike

"Ovo je prijelomni trenutak u povijesti pandemije i pop kulture". Tim je riječima britanski modni dizajner Jonathan Anderson komentirao prodaju 3-D digitalne replike pletenog patchwork kardigana Harrya Stylesa, koji je postao viralni hit tijekom pandemije. Stvoren uz pomoć NFT platforme xydrobe, prodan je na netom održanoj aukciji za dva ethera (kriptovaluta), ili otprilike 7500 dolara. Sav prihod od aukcije bit će doniran AKT-u, dobrotvornoj organizaciji koja podržava mlade ljude pripadnike LGBT zajednice.

"Ljubav između mode i NFT-a ne pokazuje znakove jenjavanja. Najnoviji nezamjenjivi token izaziva trnce od uzbuđenja", piše o tom neobičnom događaju modna kritičarka New York Timesa u rubrici kulture tih dnevnih novina.

image

h styles

JW Anderson/V&A Museum

"To je puno manje od rekorda koje su postavili Beeple, ili čak Dolce & Gabbana, ali još uvijek gotovo četiri puta više od cijene originalne, stvarne odjeće, što Jonathana Andersona čini posljednjim u nizu dizajnera koji se pridružio klubu kolekcionara metaverzuma". Metaverzum je koncept koji se definira na razne načine, a najčešće se opisuje kao virtulani prikaz stvarnog svijeta kojem svaka osoba može prostupiti putem interneta. Na pitanje zašto se odlučio biti dio tog trenda Anderson, koji je utemelji brend JW Anderson i kreativni je direktor španjolske marke Loewe, kazao je kako je jednostavno bio znatiželjan.

"Sakupljam umjetnine i tako sam naišao na aukcijske kuće koje prodaju NFT-e. Mislim da je ponekad prirodna reakcija na NFT-e: "Pa, nemam pojma o čemu se radi." Ali zapravo otkrivam da što više kopam po tome, više vidim ljude kako grade te nevjerojatne stvari. Svijet se mijenja i postoje različiti načini na koji se može promatrati umjetnost. Pomislio sam: 'Ajmo nešto učiniti'. Moda je, kako je pojasnio nadalje Anderson, za njega eksperimentiranje. "Radi se o preuzimanju rizika. A ponekad se radi o preuzimanju rizika oko stvari o kojima ništa ne znate". Pri odabiru "te neke stvari" bilo mu je važno da je to nešto "što ima neku vrstu ikonografije, nešto što ima veze s poviješću". I jedina stvar koja je stvarno funkcionirala bio je taj kardigan koji prije nego što je postao NFT bio je hashtag: #harrystylescardigan.

Na početku pandemije, kazao je Anderson, počeo je viđati "sve te ljude na Instagramu kako nose ovaj patchwork kardigan koji smo napravili za kolekciju muške odjeće. I u mojoj glavi, nismo ih prodali baš puno". Nije mu bilo jasno odakle svim tim ljudima taj komad, priznao je dizajner.

Počeo je, zatim, pratiti ljude na TikToku koji su pleli takav kardigan. "Bilo je to zbog Harryja Stylesa. Njegov stilist Harry Lambert posudio ga je za probu i nakon toga došlo je do pravog ludila. To je vjerojatno jedna od najpozitivnijih stvari koje su proizašle iz mog iskustva s pandemijom jer sam gledao tisuće ljudi iz svih dijelova svijeta kako izrađuju isti taj kardigan, kao i kape i odjeću za pse. Čak sam u jednom trenutku vidio i zavjese. Bilo je potpuno izvan moje kontrole, što je ono što je najbolje".

Styles je, inače, čuveni kardigan donirao Victoria and Albert muzeju, a sada je postao i digitalna datoteka. "Potpuno je identičan sve do broja niti. Za izradu je bilo potrebno oko 300 sati. Ako će zauvijek biti vani, treba ga lijepo izvesti. Mislim da je to stvarno posebna stvar", zaključio je Anderson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:37