AGATA LUČIĆ

‘Da danas umire, Shakespeareova bi Julija Romeu poslala poruku na mobitelu. I dodala emotikone‘

Agata Lučić (detalj fotografije)

 Hdlu
Jedna od najboljih umjetnica mlađe generacije inspirirana je najčešćim načinom komunikacije pripadnika generacije Z

Umjetničko djelo "O Romeo, Romeo, zašto si Romeo?" umjetnice Agate Lučić postavljeno je na plakatu dimenzija 12 x 4,80 metara na pročelju zgrade tvrtke CROZ u Zagrebu, gdje će biti izložen šest mjeseci.

image

umjetničko djelo Agate Lučić

Hdlu

Umjetnički rad Agate Lučić odgovor je na temu Gen Z. Inspirirana najčešćim načinom komunikacije pripadnika generacije Z, Agata je u središte rada smjestila mobitel. Idejno je potaknuta Shakespeareovim Romeom i Julijom te je najpoznatiju ljubavnu priču nastalu 1590-ih stavila u kontekst ove suvremene generacije. Svima znanu rečenicu koju Julija upućuje Romeu, umjetnica je ispisala kao poruku na mobitelu. S obzirom na pojednostavljenu komunikaciju kakvu koristi današnje društvo, pozadina je ispunjena emotikonima koje bi, po Agatinoj pretpostavci, Julija odabrala u komunikaciji s Romeom.

Agata Lučić diplomirala je na odsjeku Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2020. Ljetni semestar 2018. provela je na Royal Academy of Fine Arts u Antwerpenu u sklopu ERASMUS+ programa. Zanimaju je različiti mediji i tehnike te u svom radu koristi crtež, ilustraciju, grafiku, keramiku i dizajn. Aktivno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu te izdvaja samostalne izložbe "Ogledalo bez mana" – Galerija Šira, Zagreb, 2020; "Cirque Ceramic" – KIOSK, program Galerije SC Zagreb, 2020; "Mini Market", CreArt AIR – Museum of Aveiro – Santa Joana Museum, Portugal, 2019. Za ilustracije i knjige nagrađena je i pohvaljena u više prilika (diploma u kategoriji "New Names"na natječaju "Image of the book"; posebna pohvala žirija na 11. Supertoonu, itd.). Oslikala je nekoliko murala – "Muzej za svakoga" – MSU Zagreb, projekti "Horizont slobode", "Estetizacija i rehumanizacija bolničkoga prostora: Umjetnost u svrhu zdravlja", Falafel etc. s Apolonijom Lučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:13