KAMO VEČERAS?

DESET PRIJEDLOGA ZA NOĆ MUZEJA Crtački maraton na zagrebačkoj Akademiji, igranje Pac-Mana na FER-u, plesno razgledavanje muzeja u Osijeku...

 CROPIX
 

Vrijeme bi, prema prognozama, trebalo zatopliti pa će nadolazeća biti prva Noć muzeja nakon niza godina na kojoj se posjetitelji neće smrzavati u obilasku hrvatskih muzeja.

Noć muzeja, petnaesta za redom, otvara se večeras na više od dvije stotine lokacija po Hrvatskoj.

Manifestacija postoji od 2005. godine, autorice koncepcije su Vesna Jurić Bulatović i Dubravka Osrečki Jakelić. Prvo je bilo šest muzeja, broj je rastao iz godine u godinu. Izračunale su da je u četrnaest godina broj posjetitelja bio tri milijuna i sedam tisuća. Prošle godine bilo ih je 250 tisuća. Vrijeme obilaska ove je godine od 18 sati do jedan sat poslije ponoći, nudi se među ostalim topli čaj.

Ove su godine teme obljetnice muzeja, među ostalim 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Portreti posjetitelja

Mnogo je živog programa, primjerice na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti otvorit će grafičke radionice, tako da će posjetitelji imati prilike vidjeti tehnike izrade grafike, dubokog tiska, sitotiska, litografije. Otvaraju i radionice Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina. U kiparskim klasama pokazuju modeliranje figure. Među programima su i portretiranje posjetitelja te mali maraton crtanja.

Noć muzeja, nadalje, prilika je da se pogledaju neke izložbe koje do sada niste stigli pogledati, primjerice izložba Visovac, o franjevačkom samostanu s mnogim umjetninama, u Muzeju za umjetnost, i obrt, izložbu o povijesno važnoj, međuratnoj grupi umjetnika Zemlja, kao i onu Zagrebačkih solista u Muzeju grada Zagreba.

Od novih, Galerija Hrvatskog dizajnerskog društva na Noć muzeja otvara izložbu “Vegeta 60 - Paketić povijesti”. Istaknimo i onu u Muzeju suvremene umjetnosti, “Od imaginacije do animacije, šest desetljeća Zagreb filma”, koja je posvećena Zagrebačkoj školi crtanog filma. Izložba se može pogledati od sinoć, uključuje mnoge crtane filmove uz koje smo odrastali poput “Profesora Baltazara”. Za vrijeme izložbe u kinu MSU Gorgona prikazat će se više od 200 animiranih naslova. U Noći muzeja pokazuju film “Tajna Nikole Tesle” Krste Papića.

Azilanti u Tiflološkom

Neki muzeji tradicionalno su među posjećenijima svake godine, a takav je Tehnički muzej. Pored stalnog postava, nude i retrospektivu Davora Grünwalda, prvog školovanog industrijskog dizajnera kod nas, autora kalkulatora uz koje smo odrastali. Na Noć muzeja česti su i posjeti Muzeju Klinike za psihijatriju Vrapče. Ove godine u Župićevom muzeju može se vidjeti stalni postav likovnih radova bolesnika, a u Galeriji Slava Raškaj bit će postavljena izložba Irene Škrinjar “Shapeshifer/ Onaj koji mijenja oblik”.

Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu sudjeluje s izložbom starih mehaničkih i elektroničkih računala, igraonicom starih igara i igara nadahnutih legendarnim računalnim igrama te druženjem uz retro glazbu. Posjetitelji će moći vidjeti, isprobati i naučiti ponešto o povijesti računala kao što su Commodore 64, ZX spectrum, Ivel Ultra, Orao, Atari ili Amiga te odigrati igre Pac-man, Pong, Super Mario, Space invaders, QBASIC Gorillas i Tetris. Tiflološki muzej nudi izložbu likovnih radova dječaka iz Bangladeša, azilanta u Hrvatskoj, naziv je izložbe “Prijeći granicu”.

Hvarske fotografije

U Laubi posjetitelji mogu vidjeti netom otvorenu izložbu umjetničkog dvojca Tarwuk, Ivane Vukšić i Brune Pogačnika Tremowa, koji žive i rade u New Yorku. Pod nazivom “Vernacular river holds 6 bodies down” izložba prikazuje instalacije s filmskog seta Tarwukovog novog kratkog filma, prethodno snimljenog u New Yorku.

Narodno sveučilište Sesvete u Centru za kulturu otvara izložbu Jadranke Ivaniš Yaye “Art Bite Yaya”. Slikarica i glazbenica predstavit će se kolažima, asamblažima, slikoreljefima, grafikama i dizajnerskim nakitom koji izrađuje od raznolikih ekoloških materijala. Održat će i kreativnu radionicu.

Osječki Muzej likovnih umjetnosti organizira plesna vodstva kroz stalni postav. Četiri plesačice će, naime, u 19, 19.45, 20.30 i 21.15 sati plesom provesti posjetitelje kroz izložbe. Muzejska udruga istočne Hrvatske organizira projekt “Putovima osnivača slavonskih muzeja” koja spaja nekoliko slavonskih gradova i muzeja u posebnoj turneji. Putovanje autobusom počinje u 18 sati u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku i ide u Muzej grada Iloka, Muzej vučedolske kulture i Gradski muzej Vukovar.

U Splitu Galerija Meštrović organizira izložbu starih fotografija pod nazivom “Asti šta je prije bilo lipo”. Splitski Arheološki muzej slavi dvjestotu obljetnicu i u njoj će, pod nazivom “Šetnja s don Franom”, oživjeti nekoliko anegdota iz života don Frane Bulića, svećenika, arheologa, povjesničara, konzervatora i povjesničara umjetnosti koji je 1884. postao ravnateljem splitskog Arheološkog muzeja.

Muzej hvarske baštine pokazuje najstariji dio fundusa, fotografije iz druge polovice 19. stoljeća do Prvog svjetskog rata, ali i stare fotoaparate iz privatne zbirke hvarskog fotografa Marina Kukića. Posjetitelji će se upoznati s osnovama najstarijih fotografskih tehnika, popularnim formatima, hvarskim fotografima te poznatim fotografima koji su snimali Hvar i Hvarane. Kako najavljuju, moći će se fotografirati i pred kulisom Kursalona, najstarijeg hvarskog hotela Carice Elizabete iz 1903., po uzoru na fotografije snimljene u fotografskim studijima s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Riječanima u Noći muzeja Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja nudi među ostalim izložbu na temu stogodišnjice D’Annunzijeve okupacije Rijeke 12. rujna 1919.

Od klasičnih izložbi do aktivnog uključivanja publike u radionice

1. Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb

Portretiranje posjetitelja, mogućnost praćenja uživo kako se restauriraju umjetnine i kako se tiska grafika, maraton crtanja

2. Lauba, Zagreb

Umjetnički duo Tarwuk, koji živi u New Yorku, napravili su film za koji je glazbu radio Bentley Anderson, suradnik Sonic Youth

3. Tehnički muzej, Zagreb

Izložba Davora Grünwalda, industrijskog dizajnera, autora slavnih elektroničkih kalkulatora Tvornice računskih strojeva

4. FER, Zagreb

Izlažu računala Commodore 64, ZX spectrum, Ivel Ultra, Orao, Atari ili Amiga te nude igre Pac-man, Pong, Super Mario, Space invaders, QBASIC Gorillas i Tetris

5. Muzej likovnih umjetnosti, Osijek

Četiri plesačice plesom će provesti posjetitelje kroz stalni postav, a muzej je i dio projekta “Putovima osnivača slavonskih muzeja”

6. Narodno sveučilište Sesvete

Izložba Jadranke Ivaniš Yaye “Art Bite Yaya” na kojemu će umjetnica i glazbenica posjetiteljima pokazati kako se izrađuje nakit

7. Crkva Presvetog Otkupitelja, Otavice

Izložbom se obilježava 90 godina izgradnje grobnice obitelji Meštrović. Otvara se izložba religiozne umjetnosti Ivana Meštrovića iz doba Prvog svjetskog rata

8. Arheološki muzej, Split

Ovaj muzej slavi 200. obljetnicu što ga čini najstarijom muzejskom institucijom u Hrvatskoj. Franjo Đaković, Vanda Boban Jurišić, Matea Elezović glume u predstavi s anegdotama o don Franu Buliću

9. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Rijeka

Izložba na temu stogodišnjice D’Annunzijeve okupacije Rijeke nosi naziv “D’Annunzijeva mučenica”

10. Muzej hvarske baštine, Hvar

Izlažu fotografije iz druge polovice 19. stoljeća do Prvog svjetskog rata te stare fotoaparate iz privatne zbirke hvarskog fotografa Marina Kukića

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:03