FESTIVAL SOLA

DESETI MONOPLAY Zadar i ovoga ljeta središnje mjesto suvremenog plesa na Jadranu

Xavier Le Roy: Self unfinished
 Katrin Schoof
Festival sola - MONOPLAY u kolovozu u Hrvatsku po prvi puta dovodi svjetski poznate plesače suvremenoga plesa!

Festival sola – MONOPLAY, koji je osnovan prije 10 godina u Zadru, ove godine slavi svoje jubilarno izdanje, uz pet dana sjajnih programa i plesnih predstava umjetnika iz cijeloga svijeta.

Deseto izdanje MONOPLAYa održat će se od 20. do 24. kolovoza, u zajedničkoj organizaciji Zadarskog plesnog ansambla i umjetničke organizacije 21:21 iz Zagreba.

Umjetničke direktorice festivala su Petra Hrašćanec i Sanja Petrovski.

Prije samoga festivala, održat će se edukativna platforma STREAM Zadar, događanje koje omogućuje mladim plesnim umjetnicima usavršavanje uz vodeće plesne umjetnike te upoznavanje sa suvremenim tehnikama i tendencijama u području izvedbenih umjetnosti.

Laura Kauppinen
Sanna Myllylahti: 'I will tell you when I am ready'

MONOPLAY u ponedjeljak, 20. kolovoza, otvara Sanna Myllylahti, koreografkinja s helsinškom adresom, i to solom pod nazivom „I Will Tell You When I Am Ready“. Sljedećeg dana Zadar će ugostiti jednu od najvećih zvijezda suvremenog plesa danas – Xaviera Le Roya iz Francuske, s njegovim komadom „Self Unfinished“. Radi se o jednoj od njegovih najpoznatijih koreografija, koja je premijerno izvedena pred 20 godina u Njemačkoj, a otada je gostovala na pozornicama diljem svijeta.

Trećeg dana festivala, uz izvedbe studenata Studija plesa pri zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, na MONOPLAYu će biti prikazan plesni solo „Close ups“ u izvedbi poljske umjetnice sa slovenskom adresom Magdalene Reiter. Četvrti dan festivala, u četvrtak 23. kolovoza, u Zadar dolazi Matija Ferlin, jedan od najpropulzivnijih suvremenih izvedbenih umjetnika u Hrvatskoj i Europi danas. Ferlin će pred zadarskom publikom izvesti komad „Staging a Play: Antigona“.

Festival će u petak, 24. kolovoza, zatvoriti predstavljanje zadarske plesne scene, te španjolski umjetnik Jesus Rubio Gamo s izvedbom sola „now that we are not too old yet“.

Darja Štravs Tisu
Magdalena Reiter: Close ups

U prostoru crkve Sv. Dominika u Zadru, za vrijeme trajanja čitavog festivala, održavat će se i MONOAZA – jedinstveni umjetničko-ugostiteljski projekt koji je zajednički pothvat MONOPLAYa i bara Botaničar u Zagrebu. Monoaza je zamišljena kao svojevrsni 'park' u kojem se fotografija, video radovi, glazba i ples susreću u nekoj drugoj vrsti materijalnih dobara te se potiče aspekt umjetničke razmjene u prostoru koji je namijenjen gostima festivala i publici. U prostoru MONOAZE održat će se nekoliko izložbi, prezentacija, predstavljanja knjiga te koncerata i glazbenih slušaonica.

Također, valja spomenuti i MONOTOUR, projekt MONOPLAYa u sklopu kojeg će Petra Hrašćanec izvesti svoj poznati komad „Love Will Tear Us Apart“, jednu od najizvođenijih plesnih predstava u ovom dijelu Europe, na otocima i u mjestima u kojima stanovnici tijekom godine rijetko ili nikada ne mogu doživjeti kazališnu i plesnu umjetnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2022 07:30