Art krađe

‘Desetljećima je Michael Steinhardt pokazivao grabežljiv apetit za opljačkanim umjetninama‘

Michael Steinhardt

 Lev Radin/Alamy/Alamy/Profimedia
Milijarder i kolekcionar dobio je prvu doživotnu zabranu stjecanja antikviteta na svijetu

Michael Steinhardt, 81-godišnji milijarder, pionir hedge fondova i čuveni njujorški kolekcionar umjetnina i filantrop, prisiljen je predati 180 ukradenih antikviteta - u vrijednosti od otprilike 70 milijuna dolara - Odjelu za trgovinu antikvitetima okružnog tužitelja Manhattana. Steinhardtu će također biti doživotno zabranjeno stjecanje daljnjih antikviteta u okviru onoga što ured tužitelja naziva "prvom doživotnom zabranom ove vrste", priopćeno je iz Ureda tužitelja početkom ovog tjedna. Njujorško tužiteljstvo sklopilo je sporazum s Steinhardtom nakon četverogodišnje multinacionalne istrage koja je utvrdila da su zaplijenjeni komadi opljačkani i prokrijumčareni iz 11 zemalja, preko 12 ilegalnih mreža i da su se pojavili na međunarodnom tržištu umjetnina bez zakonite dokumentacije. Zaplijenjeni predmeti, koji su ukrašavali Steinhardtove domove i urede i koje je često posuđivao velikim muzejima, prema popisu koji su sastavili istražitelji uglavnom su dolazili iz Italije, Grčke i Izraela. Steinhardt, inače, daje veliki doprinos Sveučilištu New York i brojnim židovskim organizacijama. Postoji i konzervatorij Steinhardt u Botaničkom vrtu u Brooklynu te Steinhardtova galerija u Metropolitan Museum of Art.

"Desetljećima je Michael Steinhardt pokazivao grabežljiv apetit za opljačkanim artefaktima ne mareći za zakonitost svojih postupaka, legitimnost komada koje je kupovao i prodavao kao i za ogromnu štetu koju je počinio diljem svijeta." kaže u priopćenju okružni tužitelj za Manhattan Cy Vance. "Iako je Steinhardtova desetljećima duga ravnodušnost prema pravima naroda na njihova vlastita sveta blaga užasna, interesi pravde prije samog podizanja optužnice i suđenja idu u prilog rješavanju koje osigurava da će značajan dio štete nanesene svjetskoj kulturnoj baštini jednom zauvijek biti priveden kraju."

Prema riječima okružnog tužitelja sve dok Steinhardt pristane na uvjete sporazuma, protiv njega neće biti podignuta optužnica. To će omogućiti da se predmeti "brzo vrate njihovim zakonitim vlasnicima u 11 zemalja, umjesto da se drže kao dokaz tijekom godina potrebnih za dovršetak optužnice, suđenja, potencijalne osude i kazne". U grupu od 180 antikviteta uključeni su, među ostalim: ceremonijalna posuda u obliku jelenove glave, koja datira otprilike iz 400. godine prije Krista i kupljena je za 2,6 milijuna dolara u studenom 1991., mala škrinja za ljudske posmrtne ostatke, koja datira između 1400.-1200. godine prije Krista, procijenjena je na milijun dolara i dolazi s otoka Krete te freska iz Herculaneuma kupljena 1995. za 650.000 dolara od trgovca antikvitetima Roberta Hechta, koji se suočio s nizom optužbi za krijumčarenje prije smrti 2012. godine.

image

Maske iz neolitika

Nir Alon/Zuma Press/Profimedia

Ovo nije prvi put da je Steinhardt bio na meti tužitelja. Godine 1997. sudac je presudio da je nezakonito uvezao zlatnu zdjelu iz Italije, koja datira iz 450. godine prije Krista i koja je koštala milijun dolara, a u pretresu njegova doma i ureda 2018. pronađeno je nekoliko drevnih predmeta za koje su istražitelji utvrdili da su opljačkani u Grčkoj i Italiji.

Prije dvije godine Steinhardt je optužen i za nekoliko djela seksualnog uznemiravanja, iako on te optužbe poriče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:26