Nagrada Europske komisije

Digitalni avatar srušenog spomenika Vojina Bakića u Kamenskoj dobio je nagradu za očuvanje Europske baštine

Digitalni avatar spomenika Vojina Bakića u Kamenskoj

 Viktor Zahtila
Osim ambicioznog projekta iza kojeg stoje umjetnik Sandro Đukić, kustosice Davorka Perić i Laha Lovrenčić i autor koncepta Milorad Pupovac, među nagrađenima je i Društvo prijatelja dubrovačke starine

Europska komisija i Europa Nostra objavile su dobitnike nagrade Europske baštine za 2024. godinu/Nagrade Europa Nostra, sufinancirane iz programa Kreativna Europa Europske unije. Ove godine, najprestižnije europske nagrade za baštinu odlaze u ruke 26 dobitnika iz 18 zemalja. Među dobitnicima su i dva izuzetna baštinska postignuća iz Hrvatske: "Tišina koja je srušila spomenik", Kamenska, i to u kategoriji Građanski angažman i podizanje svijesti te Društvo prijatelja dubrovačke starine, Dubrovnik, koji su nagrađeni u kategoriji Šampioni baštine.

Antifašistički "Spomenik pobjede naroda Slavonije" u Kamenskoj, čiji je autor kipar Vojin Bakića, građen je od 1958. do 1968. godine, a srušen je 1992. godine, tijekom ratova devedesetih u bivšoj Jugoslaviji. Ovaj projekt oživio je spomenik kroz tehnologiju proširene stvarnosti (AR), te se odlikuje naprednim pristupom u području konzervacije baštine. Autori nagrađenog projekta su umjetnik Sandro Đukić, kustosice Davorka Perić i Laha Lovrenčić, a autor koncepta je Milorad Pupovac.

image

Umjetnik Sandro Đukić i kustosice Davorka Perić i Laha Lovrenčić

Viktor Zahtila

"Inovativna upotreba AR tehnologije za oživljavanje uništenog spomenika je pionirski pristup u području očuvanja baštine. Iako specifičan za vlastite okolnosti, služi kao važan model za druge, slične kontekste. Projekt ‘Tišina koja je srušila spomenik‘ također otvara pozitivan dijalog i stvara prostor za rasprave o disonantnoj i često zaboravljenoj baštini s povezanim zajednicama u svom središtu. Projekt je poštivao umjetničku viziju kipara spomenika i pristupio procesu na osjetljiv način. Uloženo je vrijeme da se ispriča priča o tome kako su stvorili model i zašto su to učinili, omogućujući ljudima da prate putovanje, čime se osigurava transparentan proces uz odgovarajuće uključivanje građana", rekli su članovi žirija nagrada.

Pobjednike je odabrao žiri sastavljen od 12 stručnjaka za baštinu iz cijele Europe. Ukupno je bilo 206 prihvaćenih prijava ove godine, iz 38 europskih zemalja.

Pobjednici će slaviti na svečanosti dodjele Nagrada za europsku baštinu 7. listopada 2024. u Athenaeumu, koncertnoj dvorani u Bukureštu.Tijekom svečanosti, objavit će se laureati glavnih nagrada i pobjednici nagrade javnog glasovanja, izabrani među godišnjim dobitnicima, te će se svakome od njih dodijeliti i financijske nagrade od 10.000 eura.

image

Prikaz spmenika i njegovih digitalnih avatara

Sandro Đukić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 14:14