BIJENALE ILUSTRACIJE

Dječja ilustracija cvjeta, novinska i književna kopne

Treći Bijenale ilustracije otvoren u Klovićevim dvorima potvrđuje trend. Grand Prix osvojila je slovenska ilustratorica Alenka Sottler

ZAGREB - Jedna smiješna prepirka je li američki predsjednik Barack Obama svoj slogan “Yes, We Can” posudio od Željka Keruma, ili je bilo obrnuto, polazište je ironičnog rada studenta splitske Umjetničke akademije Ivana Milasa izloženog na Bijenalu ilustracije u Klovićevim dvorima.

Slavni dizajn

Kao i na Obaminu već ikonskom plakatu koji je u samo jedan dan dizajnirao Shepard Fairey, i Kerumov je portret stiliziran olovkom u crvenoj i bijeloj boji samo što ispod njega ne piše ni Nada ni Promjena. Ne piše ništa. Rad mladog autora Milasa u kategoriji je novinske ilustracije, koje je na izložbi najmanje.Teza koju je kustosica Koraljka Jurčec Kos postavila još na prošlom bijenalu o književnoj ilustraciji i dalje stoji: česta prepreka joj je urednička politika pod pritiskom tržišnih zakonitosti te joj ostaje minimalan prostor za eksperimentiranje. No, zato dječja ilustracija u Hrvatskoj, očito, doživljava svoja zlatna vremena.

Sjajna Ivana Guljašević

Na izložbi tako možemo vidjeti crteže iz slikovnice “Alisa u zemlji čudesa” Zdenka Bašića i Manuela Šumberca u izdanju londonskog Carltona (u Zagrebu Planetopija), ali i njihov prijedlog za slikovnicu o vilama i vilenjacima. Jednako uspješan je Tomislav Torjanac, prisutan sa ilustracijama po nekim anketama najprodavanije slikovnice, “Kako živi Antuntun”.

Iako za sada nije poznata kao trojica kolega, sjajna u dječjoj ilustraciji i jednako zaposlena je i Ivana Guljašević, kojoj proričemo svijetlu budućnost. Od stranih gostiju, uz Talijanku Evu Montanari, jaka je i iranska scena, posebno autor Hassan Amekane. Grand Prix dobila je Slovenka Alenka Sottler.

Priče Nade Horvat

Na bijenalu su i “Mice, The Cat Time Stories”, projekt u koji je naklada Bulaja krenula nakon uspjeha s opusom Ivane Brlić Mažuranić, nastavljajući prenositi djela hrvatske književnosti u multimedijalne forme. Mice će predstaviti i na prestižnom Cartoon Forumu, skupu ključnih igrača industrije animacije. “Mice" se temelje na kratkim pričama Nade Horvat, redatelj i umjetnički direktor projekta je Helena Bulaja, autorica likova i animacije Dea Jagić.

Eva Montanari zvijezda Bijenala

Talijanka Eva Montanari najpoznatije je ime s područja međunarodne ilustracije, poznata po knjizi “Loveći Degasa”. Priče talijanske autorice djecu na neobičan način uče o povijesti umjetnosti. U priči“Loveći Degasa”, radnja prati studenticu baleta koju je Degas portretirao tijekom proba u operi, no taj je dan zamijenio njihove dvije torbe i ona mora vratiti njegove boje da bi našla svoju suknjicu. Na pariškim ulicama traži umjetnika i susreće još nekoliko impresionista, primjerice Renoira od kojih ju svaki pitanjem iz umjetnosti (Znaš li da crna boja ne postoji u prirodi?) vodi bliže Degasu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:40