PROJEKT ‘ARTUPUNKTURA‘

Djela najvećih hrvatskih umjetnika postavljena na više od 300 lokacija širom Zagreba

Artupunktura
 Nera Simic/Cropix
Na više od tristo lokacija postavljena su djela najznačajnijih hrvatskih umjetnika poput Tomislava Gotovca, Ivana Kožarića, Đure Sedera...

Projekt Artupunktura je zamišljen kao platforma za kulturu i umjetnost, kojoj su se na poziv Turističke zajednice grada Zagreba priključili različiti sudionici sa svojim programima, rečeno je danas na predstavljanju toga projekta u Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Projekt su predstavili Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienfeld, dekan ALU Tomislav Buntak, direktor Laube Tomislav Kličko i Aleksandar Battista Ilić, koautor projekta Ilica: Q'ART.

Zagreb je živući organizam i njegovim ulicama kola energija ljudi, parkova i trgovina, odzvanjaju koraci onih koji u njemu žive ili ga posjećuju. Upravo njima grad kroz svoje umjetnike donosi Artupunkturu - kolaboraciju svih partnera i prijatelja kulture i stvaranja čiji je cilj zajedničim umjetničkim djelovanjem na specifičnim točkama grada probuditi njegovu vitalnu energiju, rečeno je na predstavljanju.

Projekt Artupunktura pojedincu pristupa kao jedinstven umjetničko-društveni tretman, servira ljepotu i vrijednost koja proizlazi iz popisa autora koji stoje iza djela, a ta djela – istaknuto je - raspoređena po brojnim puktovima oko nas, ispisat će još jednu zagrebačku priču.

Za vrijeme trajanja projekta na mnogobrojim pozicijama predviđenima za vanjsko oglašavanje osvanut će umjetnička djela svih najznačajnijih hrvatskih umjetnika.

Cilj je da se najšira javnost upozna s našim umjetničkim stvaralaštvom i da se drastično smanji vizualna buka prouzročena komercijalnim oglašavanjem na području grada.

“Art & Grad - Umjetnost se oglasila” projekt je koji građanima Zagreba omogućuje da dožive umjetnost na ulici, van galerijskog prostora. Time se prolaznike pretvara u aktivne sudionike umjetničke izložbe, a projekt postaje svojevrsni kontrapunkt reklamnoj industriji, potrošačkom društvu i konzumerizmu.

Na više od tristo lokacija postavljena su umjetnička djela najznačajnijih hrvatskih umjetnika poput Tomislava Gotovca, Ivana Kožarića, Đure Sedera, Lovre Artukovića, Stipana Tadića, Marije Ujević Galetović i drugih.

Projektom se nastoji oplemeniti sumorna atmosfera grada pogođenog potresima, te grad na taj način postaje sretnije i ljepše mjesto, a umjetnost građanima dostupna na svakom koraku.

Krajnji je cilj Artupunkture razviti prepoznatljivo događanje i novi motiv za dolazak u Zagreb, a mjesec rujan time bi bio rezerviran za kulturu i umjetnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:38