Na niz lokacija u Zagrebu

Djevojke koje prose kako bi imale za botox, odnosno za gin, te AR simulacija života u bogatim kućama dio su projekta Okolo

Rad Nikoline Ivezić

Instalacije su postavljene na 14 lokacija u centru Zagreba, a otkriti ih možete sve do 30. kolovoza. Sudjeluju Nikolina Ivezić, Ana Sladetić, Lonac...

Ovaj vikend započelo je peto izdanje projekta posvećenog umjetnosti u javnom prostoru i zajednici – Okolo. Ideja projekta je da brojnim umjetničkim instalacijama i uličnim intervencijama svake godine uljepšava ulice grada i približava umjetnost svima. Instalacije su postavljene na 14 lokacija u centru Zagreba, a otkriti ih možete sve do 30. kolovoza.

1. Stella Leboš & Iva Rodić Novak, Park Bele IV

Druga perspektiva je instalacija koja inicira drugačije korištenje vidnog polja, ističući bezbrojne točke gledišta i perspektive sagledavanja stvarnosti. Ova instalacija poziva posjetitelje na igru i istraživanje. Ističe koliko smo mali u svemiru, ali jedinstveni i različiti.

image

STELLA LEBOŠ & IVA RODIĆ NOVAK, Park Bele IV, Druga Perspektiva

Ernest Mazarekić/

2. Ana Sladetić, Zakmardijeve stube

Izolirana prisutnost je interaktivna instalacija proširene stvarnosti, a želi naglasiti kako lagodan život, unutar bogatog interijera, tijekom izolacije postaje zatvorska ćelija. Pomoću AR tehnologije posjetitelj izložbe otkriva još jednu dimenziju akvarela i života "stanovnica" ove slike.

image

ANA SLADETIĆ, Zakmardijeve stube, Izolirana prisutnost

Ernest Mazarekić/

3. Nikolina Ivezić, Tomićeva 1, Ilica 6, 16 i 17, Petrićeva 5

Prosjaci je serija instalacija koja prikazuje ljudske figure prosjaka u prirodnoj veličini. Instalacije su ironične jer se radi o osobama koje prose novac za luksuzne potrebe. Instalacije prikazuju ironičan osvrt na svijet luksuza.

image

NIKOLINA IVEZIĆ, Tomićeva 1, Ilica 6, 16 i 17, Petrićeva 5, Prosjaci

Ernest Mazarekić/
image

NIKOLINA IVEZIĆ, Tomićeva 1, Ilica 6, 16 i 17, Petrićeva 5, Prosjaci

Ernest Mazarekić/
image

Rad Nikoline Ivezić

4. Jelena Malenica, Varšavska 20

Gradske meduze je instalacija kojom umjetnica izmješta meduze iz prirodnog staništa u gradski krajolik te im dodjeljuje ulogu dekora urbanih elemenata. Izborom forme, materijala i boja skreće nam pozornost na njihovu specifičnost i prilagodljivost te nas potiče da više o njima razmišljamo.

image

JELENA MALENICA, Varšavska 20, Gradske meduze

Ernest Mazarekić/

5. Ana Sladetić, Male stube

Skriveni obnovljeni grad je instalacija 3D-isprintanih minijatura koje se kriju u pukotinama grada i tvore naselje u žarkim bojama. Simboliziraju obnovu i svježinu.

image

ANA SLADETIĆ, Male stube, Skriveni obnovljeni grad

Ernest Mazarekić/

6. Ana Maria Maravić, tunel Grič

Zmijsko leglo je instalacija kojom umjetnica želi promijeniti suvremenu percepciju zmije kao hladnokrvnog bića koje budi strah i nelagodu. Podsjeća nas na njezinu pravu simboliku transformacije i stvaranja novog života

image

ANA MARIA MARAVIĆ, tunel Grič, Zmijsko leglo

Ernest Mazarekić/

7. Matej Vuković, park Zrinjevac

Zvizdan je dio serije radova u kojoj se umjetnik bavi međuodnosom okoline/predmeta i organičkih formi koje se deformiraju pod njihovim utjecajem. One se prilagođavaju okolini i situaciji u kojoj se nalaze. Simboliziraju zapravo svakodnevna ljudska raspoloženja i stanja.

8. Mia Orsag, Trg kralja Tomislava

O nama je instalacija koju čini pet kupola ispunjenih svakodnevnim uporabnim predmetima prikupljenima od prijatelja, čime umjetnica instalaciju prevodi u kolektivno–intimni konceptualni rad. Projekt poziva promatrača na promišljanje o svakodnevnim životnim potrebama, sve bržem načinu života, trendovima koji sve brže prolaze, a uvjetovani su zapravo konzumeričkim sustavima te o doživljaju vlastite budućnosti.

image

MIA ORSAG, Trg kralja Tomislava, O nama

Ernest Mazarekić/

9. Vitar Drinković, Glavni kolodvor (unutrašnji prostor kod Informacija)

Odmor je interaktivna video igra i virtualna izložba smještena unutar 3d modela Glavnog kolodvora nastalog procesom fotogrametrije. Postavljeno je osam umjetničkih instalacija, od kojih četiri interaktivne, koje osoba može razgledati i isprobati. Rad se bavi istraživanjem interakcije i percepcije umjetnosti u javnom prostoru.

10. Lonac, Klaićeva 37

Flegma je mural koji prikazuje portret mlade osobe pri kraju adolescentske dobi, u pastelnim bojama, vizualno naglašavajući kontrast svjetla i sjene. Umjetnik radom i atmosferom ilustrira određeno razdoblje u životu koje svi moramo proći, a koje je svima najteže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:13