ZAMRŠENA PRIČA

Donesena je presuda u slučaju o kojem bruji umjetnički svijet, tiče se i najskuplje slike u povijesti

Salvator Mundi koji je prodala aukcijska kuća Christie‘s 

 Drew Angerer/Getty Images/Profimedia/Drew Angerer/getty Images/profimedia
Ribolovljev je optužio Sotheby‘s da su se urotili sa Yvesom Bouvierom kako bi ga prevarili da plati previsoke cijene za umjetnička djela

Federalna porota na sudu u New Yorku je u utorak presudila u korist tvrtke Sotheby‘s, na suđenju u kojem je ruski milijarder i oligarh Dmitrij Ribolovljev optužio aukcijsku kuću da ga je prevarila za desetke milijuna dolara u prodaji umjetnina, prenosi CNN.

Ribolovljev je optužio Sotheby‘s da su se urotili sa švicarskim trgovcem umjetninama Yvesom Bouvierom kako bi ga prevarili da plati previsoke cijene za četiri djela, uključujući “Salvator Mundi” - prikaz Krista koji se pripisivao Leonardu da Vinciju i koji je prodan za 450 milijuna dolara, što je najviša cijena plaćena za neku sliku.

Sotheby‘s je u obrani tvrdio da nisu znali da je Bouvier možda lagao i stoga nisu odgovorni za njegove poslove s Ribolovljevim. Bouvier nije bio optuženik i tvrdio je da nije učinio ništa krivo. Ribolovljev je ruski oligarh težak 6,4 milijarde dolara, koji je svoje bogatstvo izgradio na kalijevom gnojivu. Također je većinski vlasnik nogometnog tima AS Monaco, iako je tijekom prošle godine objavljeno da razmatra prodaju kluba.

image

Ganayska verzija Leonardove slike Salvator Mundi

Francois Guillot/Afp/Profimedia/Francois Guillot/Afp/Profimedia

Njegov dugogodišnji spor s Bouvierom, za koji su prošle godine postigli izvansudsku nagodbu, bio je usredotočen na tvrdnju da je prevaren za milijardu dolara tijekom kupnje 38 umjetničkih djela koje mu je prodao švicarski trgovac. Među njima je bio i "Salvator Mundi", koji je Bouvier kupio za 80 milijuna dolara prije nego što ga je prodao oligarhu za 127,5 milijuna dolara.

Ribolovljev je kasnije prodao sliku na aukciji za rekordnih 450,3 milijuna dolara tijekom 2017. godine. U izjavi za CNN 2021. godine, Bouvier je tvrdio da je djelovao kao trgovac, a ne umjetnički savjetnik - stoga je imao pravo povećavati cijene.

Daniel Kornstein, Ribolovljev odvjetnik, rekao je da je, unatoč presudi, slučaj protiv Sotheby‘sa “postigao njihov cilj da rasvijetle nedostatak transparentnosti koji muči tržište umjetnina”. Aukcijska kuća Sotheby’s tvrdi da je presuda ponovno potvrdila njihovu predanost održavanju “najviših standarda integriteta, etike i profesionalizma”.

Podsjećamo, djelo “Salvator Mundi” je od trenutka kad se pojavilo izazvalo brojne kontroverze i rasprave - je li zapravo riječ o pravom Leonardu. U studenom 2017. godine, sliku koja se vodila kao autentična, kupio je saudijski ministar kulture, princ Badr bin Abdullah.

image

Ganayska verzija Leonardove slike Salvator Mundi

Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp

Kustosi iz čuvenog španjolskog muzeja Prado ne slažu se s kolegama iz Christie‘sa odakle je djelo kupljeno, ali i svim onim ekspertima koji su tvrdili da je Salvator Mundi originalno djelo čuvenog renesansnog umjetnika. U katalogu izložbe u Pradu pod nazivom "Leonardo i kopije Mona Lise", dovedena je u pitanje autentičnost saudijske slike što je ujedno i najoštrija kritika od strane jednog vodećeg muzeja još od prodaje u Christie‘su.

Ocjena Prada zabilježena je u popisu djela u kojem se ta slika vodi kao rad "pripisan radionici ili autoriziran ili nadziran od strane Leonarda" i to pod nazivom Cookova verzija budući da ju je 1900. kupio Francis Cook iz Londona.

Kustosica iz Prada, Ana Gonzáles Mozo komentira u svom tekstu da neki stručnjaci smatraju da je postojao danas izgubljeni prototip slike, dok drugi misle da je Cookova verzija "o kojoj se mnogo raspravljalo" original. Međutim, ona tvrdi da "ne postoji Leonardov prototip". Mozo predlaže da je još jedna kopija slike Salvator Mundi, takozvana Ganayeva verzija (1505-15), najbliža Leonardovu izgubljenom originalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:58