MODERNO LICE KINE

Dragulji ili ruglo nove kineske arhitekture? Divovske zgrade u obliku hlača i uštipaka

 RJMJ.com
Javnost je nešto bolje prihvatila novi pekinški Phoenix International Media Centre

Nakon spektakularnog stadiona za Olimpijske igre u Pekingu , svijet bruji o dvije nove kineske superstrukture. Jedni ih pozdravljaju kao dragulje moderne arhitekture, a drugi kritiziraju zbog neobičnog oblika. Jedna, naime, neodoljivo podsjeća na par hlača, a druga na ogromnu vreću za sjedenje.

'Vrata istoka' u Suzhouu trebala bi predstavljati simbolički ulaz u grad i ulogu Kine na svjetskoj pozornici. U obliku izduženog slavoluka dosižu visinu od 250 metara i imaju 74 kata. Isprva su komentari, pogotovo struke, bili vrlo pozitivni, no sve se promijenilo kad su ih počeli kritizirati korisnici društvenih mreža diljem Kine. Projekt je djelo britanskog arhitektonskog ureda RMJM i stajao je 445 milijuna funti.

Javnost je nešto bolje prihvatila novi pekinški Phoenix International Media Centre, sjedšte kineske televizijske postaje Phoenix. Kritičari hvale metalne obline i svjetlucav metalno-stakleni eksterijer zgrade. Visoka je 55 metara, ukupna površina joj je 65.000 kvadratnih metara, a potpisuje je Pekinški institut za arhitektonski dizajn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:16