OČAJNI VLASNIK

Dramatični apel osvanuo preko noći na jednoj od najpoznatijih zgrada u Zagrebu: ‘Ostat će ovdje zauvijek‘

Dramatična poruka na palači Medaković

 Damjan Tadic/Cropix
Vrijednu je nekretninu naslijedio od svog pokojnog djeda, poznatog ginekologa i kolekcionara umjetnina Milivoja Rošića, sada je preko nje ispisao crvenim slovima S.O.S.

"Zašto se pojedinačno zaštićeno kulturno dobro RH nakon četiri godine ne obnavlja? Šaljem SOS. Ostat će kao moj "poklon" državi i gradu zauvijek na fasadi, uskoro će biti produljen i preko prizemlja" poslao nam je poruku Bernard Rošić, vlasnik palače Medaković u centru grada, na Zrinjevcu, a koja je stradala u potresu. Poruku nam je poslao uz fotografiju izvješene bijele tkanine na kojoj je krupnim crvenim slovima ispisano SOS.

Prošlo je, podsjetimo, točno četiri godine od potresa, mnoge su građevine u centru grada još neobnovljene, pa i ova, a koja je još "uhvaćena" i u birokratskom procesu.

Podsjetimo, kako smo pisali nekada jedna od najljepših zagrebačkih kavana koju nešto stariji pamte kao Splendid, a nešto mlađi kao Lenuci, već godinama zjapi prazna dijeleći sudbinu s palačom u kojoj je smještena. Ime nosi po prvom vlasniku Medakoviću, danas je u vlasništvu spomenutog Bernarda Rošića, poslovnog čovjeka iz Danske. Vrijednu je nekretninu naslijedio od svog pokojnog djeda, poznatog ginekologa i kolekcionara umjetnina Milivoja Rošića, koji ju je kupio davne 1936. godine.

image

lenuci zrinjevac

Privatni Arhiv/

Kako je rekao u intervjuu Romini Peritz, krajem 2022. godine: "Dobio sam je u nasljedstvo, a sada imam 139 sudskih sporova‘. Znate, ja sam 38 godina čuvar hrvatske kulturne baštine, ali nitko nikada nije pokazao nikakav interes za to, nisu mi dali ni lipe, samo mi postavljaju uvjete, dovode kontrole, određuju što smijem, a što ne smijem…". Pojasnio je: "U zadnjih dvadeset godina svog života imao sam preko stotinu sudskih sporova, sada sam na 139. To je nehumano. A zašto? Ne zato što sam prošao autom kroz crveno, nego zbog države, zbog svih prepreka i problema koje mi je država stvorila. Potrošio sam sumanuta sredstva i trošim ih i dalje jer pospremam nered i kaos iza države. I tome nema kraja, a sad je još došla i ova obnova nakon potresa".

Nedavno sam i sama ovu palaču obišla, pozvao me vlasnik, nakon teksta o otkriću o crtežima Hermana Bollea, autora Mirogoja i katedrale, u HAZU. Rošić me pozvao da se na svoje oči uvjerim da imaju i oni crteže istog autora u palači, što je kasnije potvrdila i struka.

image

Bernard Rošić

Darko Tomas/

Palaču je 1885. godine podigao graditelj Janko Jambrišak, za doktora Bogdana Medakovića, negdje se piše i da je to prema projektu arhitekta Antala Webera. Pročelje ugrađene dvokatnice oblikovano je u kombinaciji neorenesansnog i neoklasicističkog stila. Tridesetih je godina adaptirano za kavanu Splendid, kasnije se kavana zvala Lenuci, danas je sve zatvoreno. Važna je za hrvatsku povijest jer je iznad kavane arhitekt Stjepan Podhorsky imao atelje, a u njemu je 1905. osnovan Klub hrvatskih arhitekata.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Bogdan Medaković je rođen u Novom Sadu kao sin Danila Medakovića. Odvjetnički je ured otvorio Zagrebu.

Političku karijeru je počeo 1883. godine kada je ušao u Hrvatski sabor kao zastupnik izabran u kotaru Srb. Bio je i predsjednik Srpske pravoslavne crkvene općine u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:38