UHIĆEN JE

Drska krađa zatekla Vatikan: Zaposlenik ukrao neprocjenjivi rukopis čuvenog majstora pa tražio za njega 120.000 eura

Bazilika svetog Petra

 Lorenzo Di Cola/Nurphoto Via Afp
Osumnjičenik je uhićen 27. svibnja pod optužbom za pokušaj iznude

Vatikanska policija uhitila je bivšeg zaposlenika jer je, navodno pokušao prodati gradu-državi rukopis iz 17. stoljeća talijanskoga baroknog majstora Gian Lorenza Berninija koji je prethodno nestao iz arhiva, rekao je glasnogovornik Vatikana.

Stručnjaci kažu da dokument na 18 stranica s pozlaćenim minijaturama sadrži prve detalje ukrasnih elementa na baldahinu bazilike svetog Petra koje je dizajnirao Bernini.

Cijenjeni kipar i arhitekt smatra se vodećim majstorom talijanske barokne arhitekture 17. stoljeća, a među njegovim remek-djelima je i četverostruka kolonada koja okružuje ovalni Trg sv. Petra.

Osumnjičenik je uhićen 27. svibnja pod optužbom za pokušaj iznude, a radio je za ustanovu ‘Fabbrica di San Pietro‘, odgovornu i zaduženu za konzervacijske poslove i održavanje Bazilike svetog Petra.

Optuženik je još uvijek u vatikanskom pritvoru i posljednjih je dana ispitan dvaput, rekao je glasnogovornik. Vatikanski tužitelji sljedeći će tjedan odlučiti hoće li protiv njega biti i službeno podignuta optužnica.

Tužitelji su pokrenuli istragu nakon pritužbe Fabbrice te su priveli muškarca kad je Vatikanu vratio rukopis, zauzvrat tražeći 120.000 eura.

Informaciju je prvi prenio talijanski list Domani, koji je osumnjičenika identificirao kao bivšega šefa komunikacija Fabbrice, kazavši da je navodno pokušao prodati rukopis kardinalu Mauru Gambettiju, nadprezbiteru bazilike.

Domani je rekao da je nestali rukopis ponovno u posjedu Vatikana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 13:41