I GLAMUR I AKTIVIZAM

Druga strana Venecijanskog bijenala: dok aktivisti protestiraju, bogataši paradiraju u toaletama

Protesti u Veneciji na otvorenju Bijenala

 Gabriel Bouys/Afp/Profimedia/Gabriel Bouys/afp/profimedia
Izraelski paviljon zatvoren je za posjetitelje inicijativom umjetnice Ruth Patir, koja je rekla da neće otvoriti izložbu dok se ne postigne dogovor o prekidu vatre i taocima

I dok je glumica Salma Hayek odjevena u blještavu plavu toaletu čak i zapjevala dočekujući goste na gala večeri koju je u Fondaciji Giorgio Cini priredio njezin svekar, francuski milijarder François Pinault povodom otvorenja 60. Bijenala u Veneciji, pokazavši, kako pišu neki mediji, sve svoje atribute na događaju kojem su prisustvovala brojna lica iz svijeta šoubiznisa i umjetnosti, s druge strane kanala u srijedu se mogla vidjeti posve druga slika.

image

Salma Hayek

Sgp/Ddp Usa/Profimedia/Sgp/ddp Usa/profimedia

Jedna skupina od više od stotinu umjetnika i aktivista prosvjedovala je ispred izraelskog i američkog paviljona, a posjetiteljima Bijenala tijekom drugog dana predotvorenja smotre dijeljeni su na ulazu u Giardine crveni letci na kojima je crnim tiskanim slovima pisalo "No Death in Venice".

Izraelski paviljon zatvoren je za posjetitelje još u utorak inicijativom umjetnice Ruth Patir, koja je rekla da neće otvoriti svoju izložbu dok se ne postigne dogovor o prekidu vatre i taocima. No, nekoliko je skupina prije toga pozivalo na potpuno isključivanje Izraela s događaja. Ispred američkog paviljona, koji se nalazi pored izraelskog, gomila demonstranata je skandirala: "Bidene, Bidene, ne možeš se sakriti! Optužujemo te za genocid!"

Nakon 30 minuta, skupina koju je diskretno pratila policija odmarširala je prema drugim paviljonima, uzvikujući slogane poput "Viva, Viva Palestina!". Aktivisti su također najavili stvaranje virtualnog palestinskog paviljona, izraženog u obliku "manifesta protiv stanja u svijetu". Nakon manje od sat vremena prosvjednici su napustili Giardine.

"Sada je vrijeme za umjetnost i poeziju", pisalo je na jednom transparentu.

A protestiralo se i na čuvenom venecijanskom mostu Rialto.

"Prihvatiti uključivanje izraelskog paviljona znači prihvatiti genocid, normalizirati tekuće desetkovanje cijele populacije, uskratiti ljudska prava, stvoriti presedan za opravdavanje totalitarizma. Okupljamo se kao umjetnici kako bismo odbili šutnju", uzviknuo je jedan aktivist čitajući proglas. "Riječima Židovskog glasa za mir, ‘nikad više znači nikad više ni za koga‘."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:14