BURZA UMJETNINA

Dvanaest galerija, stotinu umjetnika, a cijene od 800 kuna do 8000 eura

Nikola Vrljić

 
 Davor Pongračić/Cropix
Postav je kvalitetan i šarolik, dominiraju slike i grafike, poneka je instalacija i skulptura

Treće izdanje Boutique Art Faira Nesvrstani, prodajne izložbe koja u Laubi traje do 21. lipnja, ove je godine okupilo dvanaest galerija koje izlažu djela oko stotinu umjetnika, te pojedinačne nastupe dvadeset samostalnih umjetnika.


Kako je Hrvatskoj je tržište umjetnina slabo regulirano, dok na akademijama mlade autore u pravilu ne pripremaju za stvarni svijet, Nesvrstani su manifestacija koja pokušava regulirati to tržište. Postav je kvalitetan i šarolik, dominiraju slike i grafike, poneka je instalacija i skulptura. Na preksinoćnjem je obilasku bilo i dosta lica kupaca poznatih umjetnicima, nekoliko burzovnih mešetara, odvjetnika, redatelja...


AAC International Obilazak smo započeli s Galerijom Poola. Bojan Šumonja, slikar i predstavnik pulske galerije, predstavio nam je izložene autore. “Lovro Artuković nam je iz Berlina poslao nekoliko radova, neki su od njih recentni, drugi nešto stariji. Izlažemo i djela Igora Taritaša koji slika interijere i eksterijere, urbane motive, geometriju, no sve to s dozom eteričnosti. Pavle Pavlović izlaže više radova, a tu su moji radovi koje do sada nisam izlagao”, govori umjetnik koji nas je prošle godine oduševio izložbom u Umjetničkom paviljonu. Koje su cijene izloženih djela? “Ovisno o formatu, kreću se od 500 pa do 4200 eura, koliko je jedna slika Lovre Artukovića.”

image
Kristina Jakuš

Davor Pongračić/Cropix


Galerija AAC International iz Klagenfurta iza koje stoji Kristijan Jurković izlaže djela umjetnika mlađe/srednje generacije, slikara Stjepana Šandrka, Matka Vekića, Ivone Jurić, Fedora Fischera, ali i jednog kipara: Nikolu Vrljića. Vrljić je izložio nove radove koje do sada nismo imali prilike vidjeti: “Izlažem golubove od glazirane terakote. To su novi motivi na kojima radim zadnjih par godina. Pripremam i izložbu na tom tragu, no rano je o tome još govoriti.”


Kožarićeve grafike

Kristina Jakuš iz matične kuće, Laube, obrazlaže njihov umjetnički odabir: “Imamo radove umjetničkog dua Tarwuk koji trenutačno rade u New Yorku (Ivana Vukšić i Bruno Pogačnik, koji je na postdiplomskom na sveučilištu Columbia, op.a.), s kojima i inače često surađujemo. Potom, na prodajnoj su izložbi u sklopu naše galerije i Igor Eškinja, Marko Tadić, Kristijan Kožul, Alem Korkut, Duje Jurić, Marija Ujević Galetović i Đuro Seder. Zastupljen je i Zlatan Vehabović s novim radom. U dogovoru s njegovom obitelji izlažemo i neke grafike Ivana Kožarića.”

image
Lovro Artuković izlaže Kupačicu u sklopu Galerije Poola
Gunter Lepkowski

Od prije nekoliko mjeseci imaju u prodajnom fundusu radove Miljenka Horvata (1935. - 2012.), koji je dulje vrijeme živio u Kanadi, inače je bio jedan od članova znamenite Gorgone. “Važno nam je da od suvremenih autora imamo novije radove”, kaže Kristina Jakuš. Koje su cijene? “Kožarićeve su grafike 350 eura, Vehabovićeva slika 7000 eura, a Đure Sedera 8000 eura. Rad dua Tarwuk može se pronaći za nešto više od 5000 eura, a Korkutov za 2400.”


Galeriju S iz Koprivnice vodi Marijan Špoljar. Kako funkcionira galerija u Koprivnici, objašnjava nam: “Poprilično smo prisutni i online. Objedinjujemo privatni kulturni centar, galeriju, dućan, prostor za uramljivanje. Centralni su dio našeg posla produkcija grafika i objekata.” Izlažu, među ostalim, grafike Vlaste Delimar, koja je u doba izolacije na bijelom papiru ispisivala “Odmor od umjetnosti 13. ožujka do 23. lipnja”. Potom, nekoliko radova Marijana Molnara.

Mogu se vidjeti i Kožarićeve grafike, poput one na kojoj je ispisano “Sve pršti od ljubavi”. Koje su cijene? “Grafičkom produkcijom željeli smo ponuditi relativno niske cijene, za one koji imaju afinitet, a nemaju puno novaca, za mlađe ljude koji tek useljavaju u stanove ili firme, pa su tako cijene grafika od 800 do 1800 kuna. Imamo i neke raritetne grafike, koje su, naravno, skuplje.”


Dio izložbenog prostora koji je pripao Galeriji 90-60-90 koju u sklopu Pogona vodi Marijana Stanić, mogao bi se nazvati pravi “girl power”. Izlažu Ana Kolega, Lina Kovačević, Petra Grozaj i sama Marijana Stanić. Voditeljica Galerije 90-60-90 tako govori: “Od početaka sudjelujemo u sklopu Nesvrstanih i sviđa nam se i ovaj način afirmacije autora, da im se omogući da nešto i prodaju. Prošli su put bili samo dečki pa smo se dogovorile da ovaj put budu isključivo cure.”


Veće platno Petre Grozaj koja se, ugrubo govoreći, bavi temom pojedinaca koji se sakrivaju iza masaka ne pokazujući svoje pravo lice, koštat će nešto preko 3000 eura, naravno, za manjih je rad i manja cijena. “Moramo držati standard, ipak smo mi akademske umjetnice, imamo neki radni staž iza sebe. Uostalom, ako voziš dobar auto, to ti se mora odraziti i na drugi dio života”, govori. Marijana Stanić, pak, izlaže, instalaciju koja se sastoji od vrata balkona i cvijeća, jedna je to od rijetkih instalacija na prodajnoj izložbi kojoj dominiraju slike i grafike. Cijena je instalacije oko 25 tisuća kuna.

image
Bojan Šumonja

Davor Pongračić/Cropix

Prilika za mlade

Od galerija se još predstavljaju Galerija Beck s djelima Vlade Kristla, Vojina Bakića, Gorana Trbuljaka, potom Galerija Kranjčar, gdje se mogu pronaći među ostalim fotografije Ivana Posavca i još mnoštvo autora, potom Greta, Apoteka i Galerija Žitnjak.


Među dvadesetak umjetnika koji samostalno izlažu je Nikica Jurković, koji je studirao u Zagrebu na Arhitektonskom fakultetu i Likovnoj akademiji te u Madridu. “Prošle sam godine došao posjetiti ovaj sajam, svidjeli su mi se i organizacija, i prostor, i izlagači. Sjajna je to prilika da pokažemo svoj rad široj publici i nešto usput i prodamo. Sve su kompozicije na formatu A4, a cijena je 500 kuna.”


Nikola Grabovac, jedan od talentiranijih autora mlađe generacije, predstavio se s ilustracijama, ali i skulpturom nazvanom “Pixel” koju pojašnjava: “Rad je izrađen kompletno u drvetu, ručno bojan, 150 centimetara visine. Ideju za ovu skulpturu dobio sam prošle godine dok sam se bavio temom budućnosti u polju komunikacije i medija. Rad je metafora koja prikazuje digitalizaciju svijeta u kojemu živimo. Pikseli kao najmanja jedinica digitalnog svijeta sačinjavaju čovjekoliki portret koji se konstantno mijenja kao i naša interakcija, odnos te razmišljanje formirano na društvenim mrežama te uz tehnologiju općenito”. Cijene su od 500 kuna pa do 5000 kuna za skulpturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 09:29