OAZA LUSKUZA

EKSKLUZIVNO: VILA VRBANIĆ Pogled na dragulj Tuškanca prvi put nakon sto godina

 Tomislav Krišto
Globusovi reporteri prvi su ušli u remek-djelo Viktora Kovačića, jedinstvenu oazu luksuza na Tuškancu: vila Vrbanić, građena 1911. godine, imala je poseban salon samo za opuštanje, plesnu dvoranu, pod s intarzijama, vitraje, freske, drveni lift za transport hrane... – i sve do danas hrvatska javnost to nije imala prilike vidjeti

Kad bi Viktor Kovačić, prvo ime hrvatske arhitekture moderne , projektirao neku obiteljsku kuću, stanovao bi jedno vrijeme s obitelji koja je naručila projekt kako bi budući dom što više prilagodio njihovim navikama i napravio ugodnim za život. Provodio je mnogo vremena na gradilištu prije gradnje, gledao kako pada sunce, gdje će biti kakve sjene i kako će one utjecati na osvjetlje­nje unutrašnjosti kuće, piše Globus.

U svojem velemajstorskom zanosu Viktor Kovačić je na početku Tuškanca, na ondašnjem brijegu Josipovac, u današnjoj Ulici Ivana Gorana Kovačića 2, za imućnu obitelj Vrbanić početkom prošlog stoljeća projektirao jedno od svojih remek-djela.

Ta kuća dimenzija kakve palače, s više od 800 kvadrata, na prvom je katu imala spavaonice obitelji, nekoliko kupaonica, u prizemlju salon “Den” za odmor, glazbeni salon odnosno plesnu dvoranu, ostakljeni zimski vrt, blagavaonicu, dnevni salon, a u podrumu vešeraj, prostor za peglanje, kuhinju, grijanje... I, po vertikali objekta, drveni lift za hranu.

Na istočnoj strani golemi je vrt, koji je kao i sve tu zaštićeno kulturno dobro, a ima formu ključanice. Iza kuće još je veliko dvorište i padina na kojoj su nekoć bili voćnjaci.

Iako se u ovoj kući sve može smatrati posebnim, izdvaja se mali salon “Den” kojem je Viktor Kovačić osmislio interijer. Bio je, u vremenu kada je uređen, prava senzacija. Fotografija salona bila je objavljena 1927. godine u poznatoj mapi arhitekta Ede Schöna “Arhitekt Viktor Kovačić – mapa – monografija”, i tada je zadnji put viđen u javnosti.

Globusovi reporteri prvi su ušli u taj ekskluzivni prostor koji predstavlja vrhunce građanskog življenja između dva svjetska rata, otkrivši da je i nakon više od sto godina u prilično dobrom stanju!

Vrhunska oaza. Daleke 1927. godine salon “Den”, kako jasno pokazuje fotografija, izgledao je sa svojim drvenim oplatama, drvenim gotičkim stupom, kaminom s reljefom anđela ispred kojeg je fotelja za čitanje knjige, kao i krevet uz prozor za dnevno opuštanje i odmor duše, kao vrhunski osmišljena oaza. Tu je bio i orijentalni stolčić te perzijski tepisi – salon savršeno napravljen i promišljen za ono što bismo danas nazvali – chill out. Ležiš na krevetu u visini prozora, čitaš knjigu, pa pogledaš van u vrt, uza sve još obasjan čarobnom svjetlošću baš kakvu je Kovačić u svom majstorstvu zamislio da ti osvijetli pogled.

Uz salon “Den” nalazio se i dnevni salon koji je također svojim tipičnim maskiranim radijatorom, odjevenim u mramor i s ukrasnim vratima ili dugačkim željeznim resama, osmislio Kovačić.

Nakon nekoliko godina obitelj Vrbanić shvatila je da im nedostaje salon za slušanje glazbe i ples, pa je uz postojeća dva (ili možda čak tri) salona bio dodan i glazbeni salon, piše Globus.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:54