Pismo iz Rusije

Ermitaž traži djela koja je posudio muzejima diljem svijeta: vratite nam Tiziana i Kandinskog

Pogled na djelo čiji je autor  Antonio Canova, Gallerie d'Italia museum in Milan. Ermitaž traži povrat i ovijh djela

 Miguel Medina/Afp/Profimedia
‘Pripremite slike i ambalažu, a mi ćemo se pobirnuti za ostalo‘ poručili su iz znamenitog muzeja

Brojni muzeji i galerije diljem svijeta dobili su ovih dana "ljubazno" pismo iz Rusije koje počinje rečenicom: "Žao nam je ali obavještavamo vas da na temelju odluke ruskog ministarstva kulture morate vratiti djela koja su vam posuđena". Potpisuje ga profesor Mihail Piotrovsky, čuveni ravnatelj još čuvenijeg Ermitaža. Poruka iz Rusije zapadnim muzejima je jasna: budući da je Ermitaž državni muzej u kojem se čuva jedna od najvažnijih zbirki u svijetu, pripremite slike i ambalažu, a mi ćemo se pobrinuti za ostalo. "Potpuno razumijemo da će vam ova odluka izazvati veliku žalost", stoji u pismu.

Među primateljima su i neke ugledne talijanske muzejske institucije u kojima se odvijaju trenutno izložbe s djelima iz glasovitog sanktpeterburškog muzeja - Palazzo Reale i Gallerie d'Italia u Milanu morat će tako što prije poslati umjetnine koje su ima dane na posudbu u Sankt Peterburg. Riječ je o dvije slike koje su u postavu izložbe otvorene prije petnaestak dana u Palazzo Reale "Tiziano e l'immagine della donna nel Cinquecento Veneziano", a koje moraju biti vraćene do kraja mjeseca: Tizianova "Mlada žena sa šeširom s perjem" i "Mlada žena sa starcem u profilu" Giovannija Carianija.

To je ništa prema situaciji s kojom se suočava muzej Gallerie d'Italia gdje do 27. ožujka traje izložba "Gran Tour" o putovanjima europske elite u 18. i 19. stoljeću. S te izložbe, ostvarene u suradnji s Eremitažom, čak 23 djela moraju se vratiti u Rusiju, no kako se ruski ultimatum poklapa s rokom trajanja izložbe publika neće biti izgleda na velikom gubitku.

Ista bi sudbina uskoro mogla zadesiti, doduše s potpisima drugih ravnatelja, Palazzo Roverella u Rovigu gdje se do 26. lipnja predstavlja čak 80 remek djela Vasilija Kandinskog.

Među institucijama od kojih je Ermitaž zatražio povrat posuđenih djela nalazi se i Zaklada Fendi iz Rima. Konkretno, od Zaklade je zatraženo da vrati Picassovu "Mladu ženu" iz 1909. godine koja se trenutno može se vidjeti na istoimenoj izložbi posvećenoj toj glasovitoj slici španjolskog majstora, a ostvarenoj u suradnji s poznatim ruskim muzejom.

Prema informacijama iz Ministarstva kulture i medija u hrvatskim muzejima i galerijama nema trenutno djela koja su na posudbi iz Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:20