Nepoznati TURNER

Erotski crteži slikara pejzaža za čijeg se mecenu vjeruje da je imao četrdesetero vanbračne djece

Turners Nude

‘Mislim da je on bio veoma zainteresiran za seks, a i zašto ne bi bio? I on je bio čovjek poput svih nas‘

Poznati slikar engleskog romantizma Joseph Mallord William Turner u povijesti umjetnosti zapamćen je kao vrsni slikar pejzaža, no nova izložba njegovih radova otkriva njegovu manje poznatu stranu.

Naime, prva asocijacija na ovog slikara devetnaestog stoljeća najčešće je scena nemirnog mora i mračnog neba, no izložba "Među plahtama, Turnerovi aktovi" (Between the Sheets, Turner‘s Nudes) baca svjetlo na njegove manje poznate erotske crteže koji će biti izloženi u njegovom nekadašnjem domu u Twickenhamu, piše The Guardian.

"Mislim da je on bio veoma zainteresiran za seks, a i zašto ne bi bio? I on je bio čovjek poput svih nas", rekao je Franny Moyle, jedna od kustosa. Navodno je imao čak četrdesetoro djece, sve vanbračne.

Kako su neki prikazi vrlo intimne prirode, savjetuje se roditeljski nadzor, poručuju organizatori izložbe.

Dio crteža nastao je tijekom Turnerovih posjeta kući Petworth u zapadnom Sussexu između 1820-ih i 1830-ih godina. Petworth je bio dom Lorda Egremonta, entuzijastičnog kolekcionara umjetnina i Turnerovog mecene.

"Petworth je imao slobodnu okolinu, ništa nije remetilo opuštenu atmosferu", kaže kustosica Jacqueline Riding te napominje da je Turner, iako ga neki smatraju viktorijanskim umjetnikom, jer je djelovao i u tome razdoblju, zapravo umjetnik prethodnog georgijanskog razdoblja.

Riding je, osim na izložbi, radila i kao savjetnica na filmu Mikea Leigha "Mr. Turner" s Timothy Spallom u glavnoj ulozi. Film je imao premijeru 2014. u Cannesu, a Spall je za svoju izvedbu primio nagradu za najboljeg glumca.

"U detalje znamo sve o njegovom crtanju, putovanjima te izložbama, no o njegovom privatnom životu, pogotovo odnosu sa ženama, nismo mogli mnogo saznati", kaže Riding.

Vjeruje se da neki od crteža prikazuju njegovu ljubavnicu Sophiju Booth koja je u Margateu vodila motel na obali te u tajnosti živjela s Turnerom u Chelsea.

Kasniji crteži su "opušteniji, eksperimentalniji, eksplicitniji", kaže Moyle te dodaje:

"Istražuje li tu Turner umjetničke forme za koje je mislio da ih nije moguće objaviti ili je to moguće učiniti samo među prijateljima? Je li to njegova privatna kolekcija, kao što su to nama naše intimne fotografije ili dnevnik?".

Od 30 000 crteža i radova slikanih vodenim bojama, za koje brine muzej Tate, samo stotinu njih smatra se intimnim ili erotskim.

Radovi koje Turner nije namijenio javnosti bit će izloženi u spavaćoj sobi u kući Sandycombe Lodge u kojoj je Turner živio. Riding se nada da će ti radovi ljudima dati drugačiji uvid u Turnerovo stvaralaštvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:01