LAUTUS

EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE 2020. Skulptura koja će čistiti morsku vodu u Voloskom

 Tanja Kanazir
Rad će se naći na dubini od petnaest metara pod morem, a sastoji se od morske flore na kamenoj konstrukciji

Kamena konstrukcija budućeg trajnog podmorskog umjetničkog objekta pod nazivom Lautus, koji čine mahovnjaci, školjkaši, spužve i ostali organizmi koji djeluju kao čistači mora, autorice Opatijke Nike Laginja, ovih dana vrlo intenzivno nastaje na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Umjetnička instalacija čiji naziv preveden s latinskog na hrvatski jezik znači - čistač, svoj će trajni dom naći na dubini od 15 metara pod morem, u Vološćanskom zaljevu, a sve u sklopu programa Lungomare Art Europske prijestolnice kulture.

Skulptura ispod mora sastojat će se od morske flore na kamenoj konstrukciji koja će se kroz godine umnožavati i čistiti sve veću količinu morske vode. Paralelno s nastajanjem kamene konstrukcije, na samoj se lokaciji na koju će skulptura biti postavljena, pod morem u Voloskom, obavlja i sondiranje tla, od strane Kostrena Sub uz stručne konzultacije višeg kustosa Marina Kirinčića iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Ovo djelo pridonosi obnavljanju bioraznolikosti lokacije podmorja, čiji cilj nije ostvariti promjenu na svjetskoj razini, već je fokusirano na angažmanu pojedinca i preuzimanju odgovornosti za svijet u kojem živimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:29