ISTARSKE BAJKE UŽIVO

Fascinirani ste legendama? Trk u Pićan na šesti po redu festival Legendfest

Šesti po redu, festival Legendfest, u istarskom gradiću Pićnu ostaje dosljedan u fascinaciji legendama i lokalnim folklorom punim tajanstvenih bića poput štriga, nijhovih neprijatelja krsnika, podmuklih štriguna i bogatog popisa različitih vila i vilenjaka.

Rijetka istraživanja

Legendfest je s godinama postao vrlo popularan ljetni događaj u unutrašnjosti Istre, inače rezerviranoj za puno smirenije aktivnosti agroturizma. Najvjernija publika festivala su roditelji s djecom i program je uvelike prilagođen njima. I ove godine dolaze pripovjedači, žongleri, glumci i performeri. U prvom stručnom predavanju na Legendfestu tema su rijetka istraživanja o porijeklu priča i vjerovanja o štrigama u kojima trenutno prednjače Luka Šeše i Evelina Rudan-Kapec. Pićan je, inače, česta meta istraživača kao epicentar priča o štrigama i zbog starijih stanovnika koji su vrijedni suradnici u istraživanjima.

Teuta i Morgan

Posebnu pažnju ove godine dobili su legenda o ilirskoj kraljici Teuti i njezinu tragičnom kraju i legenda o gusarskom kapetanu Morganu. Najavljen je neobičan performans Filipa Ličanina o Slobodnim zidarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:37