Počinje 20. Queer Zagreb

Festival otvara predstava u suradnji sa seksualnim radnicama/icima i queer aktivistima iz Argentine

Yira Yira

 Bruno Isaković, Promo
U Zagreb dolazi 100 umjetnika i aktivista iz cijelog svijeta, a sve počinje svečanim otvorenjem u HNK 24. svibnja

Slavljenički 20.Queer Zagreb predstavlja nam se kroz spektar tema, kako najavljuju: seksualni rad, globalno nasilje, tijelo koje je kontra nacionalističkog nasilja, pitanja vlastite odgovornosti, te – zagrljaj. Lokacije su, nadodaju, razne, od MSU-a do HNK do Cvjetnog trga...

U Zagreb dolazi 100 umjetnika i aktivista iz cijelog svijeta, a sve počinje svečanim otvorenjem u HNK 24.5. Predstava Brune Isakovića i Nataše Rajković "Yira, yira" nakon izvedbi u Buenos Airesu i Sao Paulu svoju hrvatsku premijeru ostvaruje na 20. obljetnici Queer Zagreba. Predstava je nastala u suradnji sa izvođačima, seksualnim radnicama/icima i queer aktivistima iz Argentine: Juan Ejemplo, Leandra, Pichón Reyna i Sofía Tramazaygues. Kroz njihove priče seksualni rad pokazuje se u međuodnosu osobne odluke i spleta okolnosti, radnih uvjeta, ekonomije i tržište, margina i središta moći, želja i realnosti.

U pozivu iz Quuera Ističu i radove umjetnika Carlosa Martiela s Kube i Wagnera Schwartza iz Brazila u Muzeju suvremene umjetnosti u 19 i 20 sati u četvrtak 27. 5. Carlos Martiel izvodi performans "Velo de Silencio" kojim progovara o strukturalnom rasizmu i političkom sistemskom historijskom nasilju nad svim društveno marginaliziranim tijelima. Umjetnik svojim radovima otvara pitanja što se događa u našem društvu s drugačijim tijelima, s tijelima onih "drugih", s crnim, ženskim, seksualno i rodno nenormativnim, queer, imigrantskim tijelima.

Odmah nakon izvedbe Carlosa Martiela publika će imati priliku pogledati "La Bête" Wagnera Schwartza. Naime, radi se o interaktivnoj izvedbi koja je nastala kao hommage seriji skulpura Bichos (The Critters, 1960.), brazilske vizualne umjetnice Lygie Clark, jedne od predstavnica neokonkretizma u suvremenoj umjetnosti. Osnovna intencija Wagnera Schwartza reaktivacije je spomenutog Clarkina rada u izvornoj zamisli skulpture kao živućeg organizma, koja se ostvaruje ne samo u interakciji s gledateljem. Izvedba je u Brazilu proizvela velike kontroverze nakon koje je umjetnik dobio više od 600 prijetnji smrću te se morao skloniti iz Brazila i trenutno živi u Francuskoj. U Zagrebu će izvesti istu verziju rada koja je u Sao Paulu postala tema prvoklasnog političkog skandala.

27. i 28. svibnja na Cvjetnom trgu se planira performans Igora Zenzerovića i Bojana Bana - Studija jednog zagrljaja.

Planira se gay tura po centru Zagreba od 2. do 5. lipnja u režiji Anice Tomić i Jelene Kovačić, tradicionalni Usmeni spomenik.

Posjetitelje očekuje i suradnja Etnografskog muzeja, ansambla Lado s poetskim čitanjem Nine Violić, u režiji Ivana Planinića.

Umjetnički direktor Queer Zagreba Zvonimir Dobrović kaže: "Činjenica da smo dogurali do dvadesetog izdanja Queer Zagreba govori o tome da je queer art i queer kao umjetnička tema prilično aktualna i da je mnogima važno kontinuirano govoriti o onome što nas sve ponekad čini drugačijima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:40