VELIKI VODIČ PO ZAGREBU

Festival svjetla: Na Dubravkinom putu dječje će igralište biti neonsko, vanzemaljska šuma na Tuškancu, krijesnice na Mažurancu...

Tajni život Šuma Tuškanac

 /Festival Svjetla
Festival počinje sutra u 19 sati, a gostuju neki od najpoznatijih svjetskih umjetnika. Odabrali smo za vas neke od instalacija

I ove godine u Zagreb se vraća ljubiteljima svjetlosne umjetnosti dobro znani gost - Festival svjetlosti. Program otvorenja najavljen je za 20. ožujka u 19 sati i održat će se na Trgu Marka Marulića, lokaciji koja se u sklopu nadolazećeg izdanja premijerno predstavlja. Kao i prijašnjih godina, Festival će biti otvoren od 18 do 23 sata, a ulazak na sve programe bit će besplatan.

Povodom globalnog ekološkog pokreta znanog kao Sat za planet Zemlju na ovogodišnjem Festivalu svjetla Zagreb će 23. ožujka u 20:30h na 15 minuta ugasiti sve svjetlosne instalacije.

Uoči Festivala za vas smo odabrali deset svjetlosnih atrakcija iz ovogodišnje ponude koji bi vam mogli zagolicati znatiželju i pobuditi maštu.

TAJNI ŽIVOT ŠUMA

"Tajni život šuma" autora Ive Rodić Novak, Jelene Petric, Hrvoja Nikšića te Ane Mikin posjetitelje poziva da u Park šumi Tuškanac - Golubovac zakorače u sasvim drugačiju šumu i otkriju njene tajne. Ova svjetlosna priča vodi nas putem jedne vanzemaljske šume u kojoj nebeska tijela komuniciraju sa stablima, a svjetlost otkriva život koji se odvija podno krošnji.

image

Tajni život Šuma Tuškanac

/Festival Svjetla

DVORANA, LOPTA,STOLICE DRAŽEN PETROVIĆ

Na plato garaže Tuškanac Kolektiv 4B i Tvrđava kulture Šibenik donose instalaciju "Dvorana, lopta, stolice Dražen Petrović", koja je, naravno, posvećena košarkaškom velikanu Draženu Petroviću. Instalacija šalje poruku o napornom radu kao ključu uspjeha. Ipak, ona ne progovara isključivo o sportskim uspjesima legendarnog hrvatskog sportaša, već ističe i univerzalnost i bezvremenost Draženove ostavštine.

image

Dvorana, lopta, stolice

/Festival Svjetla

PERSPEKTIVA

U samom centru Zagreba, tik do glavnoga Trga, očekuje nas "Perspektiva" djelo autora Marka Bolkovića (Visualia Group) koje je, kažu, zamišljeno kao ogledalo kaosa koji se u određenoj točki stajališta pretvara u harmoniju. Ova interaktivna svjetlosna instalacija na Europskom će trgu baciti svjetlo na postojanje izbora i činjenicu da postoje različite točke stajališta.

image

Perspektiva

/Festival Svjetla

SVJETLOSNE VIZURE

U blizini je i sanjiva izložba svjetlećih slika pod nazivom "Vlaška light vision - Svjetlosne vizure" koju predstavlja Scuderia Zagreb (Tina Marković, Vid Lončarević, Dora Kuzmić). Ova instalacija posjetitelja će pokušati uvući u magični svijet zagrebačkih noćnih vizura. Prepoznatljivi prizori reinterpretirani su u novom, ovoga puta svjetlećem, koloritu. Ističu ljepotu grada koristeći vizualne elemente koji poznatim prizorima daju novu dimenziju.

image

Vlaška light vision

/Festival Svjetla

NEON PLAYGROUND

"Neon Playground - dječje igralište" iza kojega stoji Prolight nikako nije uobičajeno igralište, već je magični svjetlosni park koji budi dječju maštu, poziva na igru i zabavu te potiče djetinju radost kako kod djece tako i kod pojedinaca svih drugih uzrasta. Ovo neonsko igralište svjetla i boja potražite na Dubravkinu putu.

image

Neon Playground

Amelie Photography, Irena Simic/

RITAM I MJERE SVJETLOSTI

Umjetnički paviljon, jednu od najznačajnijih hrvatskih umjetničkih institucija, španjolski umjetnik Javier Riera odijenut će u novo ruho. Majstor svjetlosti i geometrije nakon engleske, francuske, španjolske, kineske i zagrebačku će publiku pokušati uvesti u stanje kontemplacije, začudnosti i mira. Nekadašnji slikar, koji geometriju doživljava kao prirodni jezik koji prethodi materiji, posjetiteljima "Ritma i mjere svjetlosti" pokušat će proširiti percepciju te stvoriti most prema onom dosad prikrivenom.

image

Ritam i mjera svjetlosti

/Festival Svjetla

LEGACY IN LIGHT

U sasvim novom svjetlu građani će moći doživjeti i spomenik Marku Maruliću, velikom hrvatskom piscu i autoru slavne "Judite". Radom "Legacy in light" mogu se pohvaliti Festival of Lights International/MP-STUDIO, koji će spomenik ovome književnom bardu pretvoriti u simbol kulturne baštine, spajajući povijesnu baštinu i umjetnost te oživljavajući ostavštinu hrvatskog velikana.

image

Legacy in light

/Festival Svjetla

ZAGREB MEDLEY

Isti autori zaslužni su i za priču zvanu "Zagreb Medley" koja će zavladati prostorom ponad glavnoga Trga, na zgradama koje okružuju najpoznatiju zagrebačku tržnicu Dolac. Povijesne zgrade postaju ogledalo na kojem se spajaju vrhunska 3D mapping tehnologija vizualizacije i tradicionalni te suvremeni elementi grada.

image

Zagreb medley

/Festival Svjetla

UNIVERSUM

"Universum", najnoviji projekt slovačkog dizajnera svjetla Sedemminut stvara efektni svijet sastavljen od pedeset svjetlećih kugli koji se iz različitih perspektiva čini drugačijim. Koristeći svjetlost i reflekcije na vodi umjetnik u inače statično gradsko okruženje Gajeve ulice unosi dinamičnost i ritam.

image

Universum

Jaroslav Novák/Tasr

KRIJESNICE

Mažuranićevim trgom zavladat će pak krijesnice. Upravo ova životinjica mogla bi nam biti prva asocijacija na vezu između životinjskog svijeta i svjetla. "Krijesnice" autora Jelene Petric, Vojina Hraste te Ane Mikin prva su u nizu umjetničkih instalacija koje prate imaginarni život krijesnica i donose zamišljenu dinamiku njihovih odnosa te svakodnevice. Ova svjetlosna instalacija simbolizira nukleuse u kojima krijesnice spavaju prije no što se upuste u svoju noćnu šumsku igru.

image

Krijesnice

Samirck/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 06:26