ETNOGRAFSKI MUZEJ

Figurice orkestra austrougarske vojske, kuća za lutke... najljepše igračke iz 19. stoljeća

Kuća za lutke

 Muzej za umjetnost i obrt
Na izložbi ‘Tragovi romantičnog djetinjstva‘ u Zagrebu mnoge su igračke izvedene ručno

Figurice orkestra austrougarske vojske iz 1890. godine, a svaki od njih stoji na crvenom postolju s vlastitim instrumentom u rukama, Lutka s krevetom i glazbenim automatom iz 1910. godine, na svijetlo plavoj posteljini obrubljenoj bijelom čipkom, još dobro uščuvanom s ozbirom na datum kada je nastala, Kuća za lutke izrađena do u najsitnije detalje, također iz 19. stoljeća, samo su neki od predmeta koji se mogu pogledati na novoj izložbi u Etnografskom muzeju. Naime, iIzložbom Tragovi romantičnog djetinjstva – Igračke iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt, od 4. do 28. studenoga, MUO gostuje u Etnografskom muzeju u Zagrebu u okviru njihovog izložbenog projekta Igračke – djetinjstvo zauvijek.

Odabirom eksponata iz zbirke tekstila i modnog pribora, zbirke metala i zbirke namještaja, koji potječu iz druge polovine 19. i do sredine 20. stoljeća, naglašava se raznovrsnost i zanatska razina izvedbe sačuvanih igračaka kao i raznovrsnost materijala od kojih se igračke izrađuju, poput porculana, srebra, tekstila, drva, celuloida i papira.

Kustosice i autorice izložbe iz Muzeja za umjetnost i obrt, Arijana Koprčina i Andrea Klobučar ističu kako izbor iz fundusa MUO ukazuje na raznovrsnost dječjih igračaka u kontekstu građanske kulture u kojoj je dječji svijet imao posebno važnu ulogu kao i na njihovu zanimljivost u kontekstu primijenjene umjetnosti. Takve igračke uspomene su na davna djetinjstva i romantičnu prošlost sačuvanu u muzejskim zbirkama, a svojim najljepšim izvedbama pripadaju najzanimljivijoj muzejskoj građi.

Izvedene su pažljivo i minuciozno, u cijelosti ručno ili ručnom doradom detalja koja odlikuje produkciju tog doba. Izuzetan primjerak je kuća iz 19. stoljeća, najvjerojatnije nastala tijekom treće četvrtine stoljeća, sa salonima i spavaćom sobom, u obliku dvokatne palače s tri zatvorene stranice i jednom otvorenom kojom je dostupna igri. Kuća je potpuno opremljena detaljima poput staklenih čaša, kaminskog sata, posuđa i kositrenih svijećnjaka a izvedena je na tragu luksuznih njemačkih kuća za lutke s reprezentativnim stubištima, salonima i drugim prostorijama kakve su poznate od 17. stoljeća nadalje.

image

Lutka s krevetom

Muzej za umjetnost i obrt
image

Figurice orkestar austrougarske vojske

Muzej za umjetnost i obrt

Autorica izložbenog projekta je Iris Biškupić Bašić, muzejska savjetnica u Etnografskom muzeju.

Izložba je otvorena od 4. do 28. studenog 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:47