SANKCIJE

Finska carina zaplijenila umjetnine vrijedne 42 milijuna eura pri povratu Rusiji

Granični prijelaz između Finske i Rusije

 Alessandro Rampazzo/AFP
Carinske službe zaplijenile su tri transporta slika, kipova i antikviteta koji su bili na posudbi muzejima u Italiji i Japanu

Finske carinske službe rekla su u srijedu da su zaustavile povrat u Rusiju umjetnina vrijednih oko 42 milijuna eura zbog sankcija Europske unije te su najavile da će se o tome kako dalje postupati savjetovati s Bruxellesom.

Carinske službe zaplijenile su protekli vikend tri transporta slika, kipova i antikviteta koji su bili na posudbi muzejima u Italiji i Japanu, a povrat se obavljao preko Finske.

Sami Rakshit iz Finskih carina rekao je da se umjetnine smatraju luksuznom robom i podliježu sankcijama koje je Europska unija donijela protiv Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Zaplijenjene umjetnine i dalje su rusko vlasništvo i bit će pohranjene pod nadzorom Finske agencije za baštinu, rekli su carinici.

Ruska novinska agencija Moskva citirala je rusko ministarstvo kulture koje je izvijestilo da su umjetnine bile na posudbi u Italiji iz zbirke vodećih ruskih muzeja kao što su Ermitaž i Carskoje selo u Sankt Peterburgu, te iz moskovske galerije Tretjakov.

Umjetnine koje su bile u povratu iz Japana vlasništvo su državnog muzeja lijepih umjetnosti Puškin.

Finske carine sumnjiče desetak ljudi za kršenjem sankcija.

Prošli mjesec dva muzeja u Milanu rekla su da su spremna vratiti nekoliko posuđenih umjetnina ruskim muzejima koji su zatražili prijevremeni povrat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2023 03:38