NATJECANJE

FOTO: 86 NATJECATELJA IZ 7 ZEMALJA NASTUPILO NA UNDERWATER PHOTO MARATHON CUPU NA OTOKU RABU Pogledajte nagrađene fotografije

 Dragutin Kermek / CROPIX
 

Proteklog je vikenda na Otoku Rabu, od 10. do 12. svibnja, završnom ceremonijom dodjele nagrada i otvorenjem izložbe najljepših svjetskih podvodnih fotografija završeno još jedno međunarodno natjecanje - 5. Mares Underwater Photo Marathon Cup u organizaciji Ronilačkog kluba “Roniti se mora”, s generalnim sponzorom Mares, a uz potporu Turističke zajednice Otoka Raba te logističku pomoć Kron diving ronilačkog centra.

Na ovogodišnjem kupu sudjelovalo je najviše do sada, 86 natjecatelja - fotografa, asistenata i modela iz 7 zemalja; Hrvatske, Slovenije, Italije, Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Nizozemske.

Ovim brojem natjecanje je postalo najveće u Europi, te jedno od najvećih i u svijetu. Također, ova je prigoda za neke fotografe bila i trening za predstojeće Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj sredinom rujna. Natjecatelji su svoje fotografije predavali u tri kategorije: Ambijent, Riba i Makro, posebno za kompakt i DSLR fotoaparate.

Rab, 120519.
Live dio natjecanja u podvodnoj fotografiji 5. Mares Underwater Photo Marathon Cup 2019. odrzan na Otoku Rabu, u organizaciji RK Roniti se mora uz generalnog sponzora Mares. Na natjecaju je sudjelovalo 86 natjecatelja iz 7 zemalja, a 3 clana zirija ocijenilo je fotografije u  kategorijama: ambijent, riba i makro. Zaroni su se odrzali u akvatoriju Malog i Velikog Cutina.
Na fotografiji: natjecanje
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Uz nagrade fotografima, dodjeljivale su se i one za najbolje modele, a posebna novost su dvije nagrade: Kup nacija gdje su svoje zemlje predstavili najbolji natjecatelji koji su imali priliku osvojiti prijelazni pehar Kupa nacija i “ Blue Spirit Trophy” nagrada za izuzetan doprinos i duh fair playa.

Prvi pobjednici Mares UWPM Kupa nacija su talijani s fotografima Marco Bollettinari i Fabio Iardino dok je trofej Blue Spirit pripao Marinu Brzcu iz Hrvatske.

Tročlani međunarodni žiri: Michele Davino, Danijel Frka i Gianni Pecchiar odabrao je najbolje radove, a posao nije bio nimalo lak, uzevši u obzir da su većina natjecatelja već cijenjeni i iskusni podvodni fotografi, a prekrasni rapski akvatorij dao im je dodatnu inspiraciju.

Ali, kao i uvijek do sada, žiri je odlično odradio svoj posao.

Samo natjecanje održalo se u akvatoriju Malog i Velikog Ćutina gdje su fotografi i njihovi asistenti dovezeni izletničkim brodovima Mala Maris, Barba Frane I Barba Šime, uz logističku pratnju ronioca na gliserima Kron Diving-a.

Dva urona od 90 minuta, usprkos hladnom moru temperature i do 11 stupnjeva, bila su dovoljna za pregršt predivnih fotografija podvodnog svijeta.

Rab, 120519.
Live dio natjecanja u podvodnoj fotografiji 5. Mares Underwater Photo Marathon Cup 2019. odrzan na Otoku Rabu, u organizaciji RK Roniti se mora uz generalnog sponzora Mares. Na natjecaju je sudjelovalo 86 natjecatelja iz 7 zemalja, a 3 clana zirija ocijenilo je fotografije u  kategorijama: ambijent, riba i makro. Zaroni su se odrzali u akvatoriju Malog i Velikog Cutina.
Na fotografiji: Fisnik Sahatciu, Karlo Macas, Vanja Krvavica
Foto: Ivana Nobilo / CROPIX
Ivana Nobilo / CROPIX / CROPIX

Pobjedničke fotografije u ukupnom DSLR poretku napravili su redom Talijani: Marco Bollettinari (1. Mjesto), Fabio Iardino (2. Mjesto) I Davide Lombroso ( 3.mjesto), a u kompaktu također troje Talijana Yan Toso (1. Mjesto), Marco Panico (2. Mjesto ) I Choara Scrigner ( 3. Mjesto).

Nagrade za najbolje modele dobile su djevojke Ilaria Catani (1.) Rajka Vujaklija (2. ) I Kristina Ivanuš (3.)

U hrvatskom poretku najbolji je bio Marino Brzac, za njim Ranko Frka te Dalibor Andres, a u kompaktu Vanja Krvavica, Fisnik Sahatčiu te Anton Prekalj.

Nagradu Best of show dobio je talijan Yann Toso, a zanimljivo je da se fotografija natjecala u kompakt kategoriji.

“Ronilački klub "Roniti se mora" sa svim svojim članovima zahvaljuje se sponzorima i partneru ovog projekta TZ grad Rab te svim natjecateljima.

Željeli bismo da se ovo naše međusobno nadvodno i podvodno druženje nastavi, da se sklapaju nova prijateljstva ispod i iznad razine vode.

eka Mares UWPM Kup postane sinonim za stvaranje novih prijateljstava različitih ljudi koje povezuje ista strast, jezgra oko koje se možemo povezati i međusobno podijeliti tu svoju strast prema podvodnoj fotografiji i svijetu ispod površine vode.

Veliko hvala još jednom svima koji sudjeluju u ovom natjecanju i što su dio ove jedinstvene price” zaključio je Damir Zurub, organizator natjecanja i Mares Ambassador.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:15