UMJETNIČKI PAVILJON

FOTO: MINISTRICA, GRADONAČELNIK, BIVŠI PREDSJEDNIK... Mnoštvo uglednika na otvorenju izložbe umjetničkih djela iz privatne zbirke Branka Roglića

Otvaranje izložbe Zbirke Roglić
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

ZAGREB - Izložba umjetnina iz privatne zbirke poznatog poduzetnika Branka Roglića otvorena je danas u Umjetničkom paviljonu kao treća po redu izložba u ciklusu privatnih kolekcija u javnoj instituciji.

Branko Roglić u svojoj zbirci ima više od 800 umjetničkih djela, a povjesničar umjetnosti Igor Zidić za izložbu je odabrao 142 slike i 41 skulpturu.

Kako izvještava HRT, Zidić je istaknuo kako je nastajanju Zbirke Roglić prvi savjetnik bio onaj koji ga je ujedno i upućivao u tajne slikarstva - akademski slikar i njegov rođak Antun Gojak. Taj je slikar, kako je rekao, krhkoga zdravlja, u šezdesetima i sedamdesetim godinama i bio je Rogliću vodič kroz umjetnost. Uz njegov instinkt sve je završavalo u dobro usmjerenim strastima i preciznoj ekspresiji, napomenuo je Zidić, dodavši kako se trajnost toga naukovanja očitovala i u jesen 2016., kad je Branko Roglić za zbirku nabavio sliku Ignjata Joba.

O dalmatinsko-primorskom, dalmatinsko-zagorskom i urbano dubrovačkom mediteranizmu Zbirke Roglić uvjerljivo svjedoče djela Vlahe Bukovca, Mate Celestina Medovića, Emanuela Vidovića, Ivana Meštovića, Frana Kršinića, Ignjata Joba, Frane Šimunovića, Ante Kaštelančića, Ive Dulčića, Antuna Masle, Đure Pulitike, Kuzme Kovačića i drugih, rekao je Zidić i dodao da je Roglić, u suradnji s kiparom Kuzmom Kovačićem, dao dragocjen doprinos hrvatskome samopoštovanju, harnosti prema borcima i palima za hrvatsku slobodu, doprinos našem kulturnom, političkom i športskom identitetu te kršćanskoj i humanističkoj tradiciji velikim nizom značajnih djela, naročito u godinama između 1990. i 1998.

Branko Roglić rođen je 1943. u Makarskoj. Na Elektrotehničkom fakultetu u Splitu diplomirao je 1969. elektroniku. S njemačkim partnerom 1987. osnovao je u Švicarskoj tvrtku SBJ ORBICO AG, koja posluje u Njemačkoj, Sloveniji i Bugarskoj. U Ljubljani 1989. privatizirao je tvrtku Unis-Elkos u stečaju, prema tzv. Markovićevu zakonu, iz koje se 1990. razvija distributerska firma ORBICO Ljubljana. Nakon toga 1991. osniva i tvrtku ORVAS također u Ljubljani. Promet njegove tvrtke prošle godine iznosio je oko milijardu i 600 milijuna eura, javlja HRT.

Izložba je otvorena svakog dana osim ponedjeljka do 5. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:03