OTKRIO BLAGO POSLIJE 40-AK GODINA

FOTO: NIJE NI ZNAO DA MU U PRAŠNJAVOM PODRUMU LEŽI WARHOLOVO REMEK-DJELO Slučajno nabasao na sliku čuvenog umjetnika: 'Vilica mi se objesila'

 Getty Images
 

Američki roker Alice Cooper davnih 1970-ih na dar je dobio sliku legendarnog umjetnika Andyja Warhola, koju je, kaže, zajedno s glazbenom opremom koju je njegov bend tada koristio na turneji, spremio u ostavu i na nju jednostavno zaboravio. Pronašao ju je poslije 40-ak godina.

Warholovo umjetničko djelo, crveni sitotisak na platnu, zove se 'Little Electric Chair' i dio je njegove kolekcije 'Death and Disaster'. Još se ne zna kolika mu je vrijednost, ali s obzirom da je sličnu njegovu sliku aukcijska kuća Christie's prije tri godine u New Yorku prodala za čak 10,5 milijuna dolara (oko 67 milijuna kuna), pretpostavlja se da bi cijena ove umjetnine mogla biti i veća.

Cooper, pravog imena Vincent Furnier, i Warhol upoznali su se '70-ih u kultnom njujorškom klubu Studio 54.

- S obzirom da se tada puno pilo i drogiralo, Aliceu je taj prvi susret ostao u magli - rekao je rokerov dugogodišnji menadžer Shep Gordon. Cooperova tadašnja djevojka Cindy Lang, sliku 'Little Electric Chair' kupila je za 2500 dolara (16.000 kuna) i dala je rokeru kao rođendanski poklon, piše BBC.

- Misterij oko slike zapravo je riješila Aliceova majka. Upravo ona se sjetila da bi vrijedna umjetnina mogla biti negdje u ostavi. Bila je u pravu. Trebalo nam je šest mjeseci da raskrčimo sav nered i pronađemo je. Bila je smotana u nekakvoj prašnjavoj cijevi - izjavio je menadžer Shep Gordon.

Autentičnost slike potvrdio je Richard Polsky, jedan od najvećih poznavatelja Warholovih djela.

- Trebali ste vidjeti Cooperov izraz lica kad je shvatio što posjeduje! Vilica mu se doslovce objesila od čuđenja i šoka - rekao je Gordon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:41