OD METKOVIĆA DO ZAGREBA

FOTO: NOĆ MUZEJA Diljem Hrvatske ove noći na temu 'Muzeji i sport' sudjeluje više od dvije stotine muzeja i galerija

 HANZA MEDIA
 

Nešto ranije nego inače, u 17 sati u zagrebačkoj Dvorani ZTD Hrvatski sokol, jučer je otvorena trinaesta po redu Noć muzeja, manifestacija kada su muzeji otvoreni do dugo u noć, a ulaz u njih besplatan, ove godine na temu "Muzeji i sport" u kojoj sudjeluje više od dvije stotine muzeja i galerija diljem Hrvatske. Sat vremena kasnije otvorena je i izložba Zbirke Kallay, u Modernoj galeriji: u zbirci se među ostalim nalazi i slika "Crna zastava" Ljube Babića.

U Muzeju suvremene umjetnosti točno u 19 sati, pak, u garaži oslikanoj grafitima Igora Grubića započela je nogometna utakmica, prvo između ekipe MSU-a, kojoj se pridružio i arhitekt ove institucije Igor Franić, i umjetnika, a potom se pridružila i ekipa novinara: navijanje je bilo žestoko. U MSU-u bilo je i mnogo djece, utakmici je prethodila predstava u Dvorani Gorgona, "Oprostite, jeste li Vi vještica?". Otvorena je i izložba Aleksandra Garbina. Mnogo je djece bilo i u Tehničkom muzeju. U Muzeju Mimara priredili su izložbu motiva sporta iz muzeja. Neke, pak, institucije, poput Klovićevih dvora i MUO-a, pokazuju izložbe koje su već u tijeku.

Hrvatski povijesni muzej ovogodišnjoj je temi pristupio kroz fokus na legendarni boksački meč Mate Parlova i Argentinca Miguela Angela Cuella, od kojeg je prošlo četrdeset godina. Zidove muzeja ispunili su novinski članci objavljeni nakon kultne borbe, koja je tijekom cijele večeri bila projicirana na videozidu. Mogli su se pogledati i stripovi inspirirani događajem, a posjetitelji su se mogli i fotografirati uz Parlova na radu ilustratora Milana Trenca te se okušati u boksačkoj borbi u pravome ringu, oko kojeg su savjete dijelili članovi boksačkog kluba Kralj Tomislav.

Zagreb, 260118.
Matoseva 9.
Hrvatski Povijesni muzej.
Sukladno ovogodisnjoj temi manifestacije Noci muzeja - Muzeji i sport - brze, vise, jace - Povijesni muzej u Zagrebu organizirao je vecer boksa.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Povijesni muzej u Zagrebu organizirao je večer boksa

Organizirana je i interaktivna igra - posjetitelji su prebirali postav izložbe "Nedostupna baština - tajne čuvaonica Hrvatskog povijesnog muzeja" u potrazi za predmetom koji je povezan s boksačkom legendom, a prvih troje koji su ustanovili o čemu se točno radi bili su i nagrađeni.

Red od čak nekoliko desetaka metara pružao se ispred Muzeja grada Zagreba. Tamo je bila organizirana humanitarna akcija "Sport za sve", u kojoj su se skupljala sredstva za Monoski klub Zagreb, kako bi se kupio takozvani monoski, sportski rekvizit koji omogućuje osobama s invaliditetom da skijaju. Članovi kluba i brojni sportaši, među kojima su, na primjer, bili Željko Mavrović i Klaudija Bubalo, razgovarali su i družili se s posjetiteljima. O skijanju se razgovaralo i s članovima Ski-kluba Zagreb, koji ove godine slavi stotu obljetnicu od osnutka. Tim će povodom u muzeju uskoro biti postavljena i izložba "100 godina Ski-kluba Zagreb", na kojoj će biti opisan razvoj kluba, ali će i skijanje u Zagrebu općenito biti stavljeno u društveni kontekst. Postavljena je bila i minijaturna izložba o obrtu Lušin, jednom od prvih obrta u Zagrebu koji se bavio izradom skija, nedugo nakon što je Franjo Bučar donio taj sport u našu metropolu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:40