OTVORENA IZLOŽBA 'BODIES REVEALD'

FOTO: Svi su oduševljeni izloženim seciranim organima

 Ronald Goršić/Cropix

ZAGREB - Odabrano društvo od oko 700 uglednika iz javnog života metropole okupilo se sinoć u Galeriji Klovićevi dvori na otvorenju jedne od najkontroverznijih izložbi današnjice, Bodies Revealed, koja je svojim sadržajem i pravim ljudskim tijelima kao eksponatima šokirala i educirala 15 milijuna ljudi diljem svijeta.

Kao uvertiru sutrašnjem otvorenju za širu javnost, kada će se i svi ostali moći upoznati sa svim tajnama najsavršenijeg umjetničkog djela prirode, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić u društvu ravnateljice Klovićevih dvora Vesne Kusin i autora izložbe američkog anatoma dr. Roya Glovera, večeras je uz zahvalu organizatorima službeno otvorio izložbu koja će po svojoj posjećenosti zasigurno oboriti sve dosadašnje hrvatske rekorde.

Pretpostavlja se da će je do 11. srpnja, do kada traje, posjetiti više od 100 tisuća ljudi.

S 14 ogoljenih ljudskih tijela i više od 200 pomno seciranih organa prepariranima uz pomoć tekućeg silikona, a koja su u znanstvene svrhe donirana kineskim medicinskim školama, upoznali su se tako sinoć brojni kulturnjaci, znanstvenici i liječnici, političari i društvena elita metropole.

Na istom mjestu našli su se tako dojučerašnji politički istomišljenici, a danas suparnici, Milan Bandić i predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Izložbu su došli pogledati i J osip Kregar, Drago Plečko, Nevena Rendelli, Željka Ogresta i Dubravko Merlić, Enis Bešlagić, Ognjen Kraus... Svi su, kaže Vesna Kusin, bili oduševljeni viđenim.

- Umjetnici su se oduvijek bavili ljudskim tijelom, zato mogu reći da osim što je edukativna ova izložba je i umjetničkog karaktera i vjerujem da će se svidjeti publici rekla je Kusin.

Unatoč kontroverzama koje prate izložbu, budući da su se neke udruge za zaštitu ljudskih prava i dio Crkve pobunio zbog činjenice da se radi o pravim ljudskim tijelima, zasad, kaže Kusin, nije bilo negativnih reakcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 08:41