IZLOŽBA U MIMARI

FOTO: U STAKLU ZAJEDNO Pogledajte umjetnička djela od stakla studenata i profesora ALU

Andrea Cihlar: Cirkulacija (2016.)
Izložba na jednome mjestu predstavlja kreativne dosege studenata i njihova profesora Antona Vrlića, koji od samog početka vodi kolegij Tehnike i umjetnost stakla

U povodu 15. godišnjice kolegija Tehnike i umjetnost stakla na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu organizirana je izložba kojom su na jednome mjestu predstavljeni kreativni dosezi studenata i njihova profesora Antona Vrlića, koji od samog početka vodi kolegij osnovan na inicijativu tadašnjeg dekana ALU-a slikara i scenografa profesora Zlatka Kauzlarića Atača.

Staklo je kao materijal u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti najdosljednije obrađivao umjetnik i profesor ALU-a Raoul Goldoni, svjetski priznati suvremeni oblikovatelj stakla, čiji je student bio i današnji profesor Vrlić još davnih 1980-ih godina, baš kad je Goldoni bio na samom vrhuncu karijere kao umjetnik stakla.

Kako je povodom izložbe konstatirao dr. sc. Enes Quien, na ovoj izložbi zamjećuju se raznovrsni interesi studenata različitih generacija za oblikovanjem stakla u svim disciplinama i kreativnu pluralnost ideja u sferi poetika i tehničkih dostignuća – tvorevina od stakla.

Marko Zeman: Strukturalni ritam, 2007.

Među najzanimljivijim su ostvarenjima djela u tehnici zvanoj pâte de verre (prevedeno kao staklena pasta), vrlo zahtjevnoj tehnici taljenja stakla u peći, na temperaturama od 850 do 900 C.

Anton Vrlić: Puni Mjesec, 2004.

U toj su tehnici izvedene i neke zanimljive umjetnine profesora Vrlića, koji se već afirmirao u slikarskoj poetici enformela.

Josip Tirić: Portret kralja, 2003.

Izložba U staklu zajedno – Anton Vrlić i studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu otvara se u četvrtak 14. srpnja u 20 sati u Muzeju Mimara, koji na ovaj način pritom obilježava svoju 29. godišnjicu rada.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:07