IZLOŽBA

FOTO: UMJETNIČKI DOGAĐAJ GODINE Meštrovićev paviljon pretvoren u Hotel Attraction

 Tomislav Krišto / CROPIX
 

Pored ulaza su kućice sa zelenim baršunastim zastorima. U njima se prodaju karte, dok u pozadini igra kratka predstava.

Čim se okrenemo, pogled nam uhvate velika metalna stopala od dva metra. Ulaskom u prostor “bačve” otkriva se i ostatak tijela dugačkog čak 12 metara i teškog dvije tone. Oko impoznatne skulpture čovjeka koji je zadužio svijet nalaze se četiri pećine. Svaka nosi izričaj umjetnika koji ju je napravio. Ovaj put nam zvuk obuzima pažnju. Odozgo se čuju glasovi, koji govore o čovjeku koji ih je inspirirao. Svi stalno spominju njegovo ime. Ono se čuje na stepenicama, na katu, kod štanda s kartama, na usnama posjetitelja. To ime je Nikola Tesla, a ovo je uvod u izložbu posvećenu samo njemu.

Tomislav Krišto / CROPIX


Kip od 12 metara

Umjetnički događaj godine - izložba “Nikola Tesla - Mind from the Future” bit će otvorena za dva dana u Domu HDLU u Zagrebu. Radi se o multimedijskoj interaktivnoj izložbi koja će trajati čak četiri mjeseca, nakon čega će putovati u druge svjetske metropole poput New Yorka, Pariza, Budimpešte, Praga te svoj put završava u Dubaiju. Predstavit će se Teslin život od 1899. do 1943. godine, a Helena Bulaja Madunić, autorica i kustosica izložbe, kaže kako je prostor galerije transformirala u nikad izgrađeni Gaudijev Hotel Attraction.

Na ovom projektu radilo je preko 20 domaćih i međunarodnih umjetnika, a konačni produkt je potpuno promijenio svaki centimetar unutrašnjosti HDLU. Ipak, cijeli ovaj projekt bi još uvijek bio ideja da nije bilo tvrtke Real grupa, koja je zaslužna za sastavljanje umjetničkog tima, ali i stoji iza produkcijskog dijela cijele izložbe kao producentska kuća.

Doživljaj izložbe kreće od samog čina kupovine karte. Uz štandove za prodaju karata sa svake strane ulaza postavljena su posebno dizajnirana mala uvodna kazališta - baršunaste kućice od pet metara s terarijima.

Ulaskom u “bačvu” posjetitelj će se odmah susresti s najvećim eksponatom izložbe - metalnom “skicom” Nikole Tesle visokom 12 metara i teškom dvije tone koji gleda na posjetitelje s visina kroz grane lipe.

Ovo je samo početak, ali tek na gornjem katu paviljona počinje pravi spektakl.

- Jedan mali djelić postava, između ostalih pripovjedno prostornih atrakcija koje pripremamo u našem Hotelu Attraction - je i interaktivno Teslino kazalište kroz koje će posjetitelj na trenutak moći postati Tesla, uživajući u nestvarnom svijetu futurističkog animiranog 3D filma “Tesla - The Invention of a Dream” - kaže Bulaja Madunić.

Tomislav Krišto / CROPIX


Priče umjetnika

U vanjskom dijelu paviljona postavljena je galerija portreta iz filma “Mehaničke figure - Inspirirani Teslom” u kojima će umjetnici kao što su Marina Abramović, Andy Serkis i Samantha Hunt te mnogi drugi pričati kako ih je u njihovom umjetničkom radu inspirirao Nikola Tesla. Njihove ispovijedi projicirat će se kroz televizore koje će u rukama držati crne kartonske figure.

Potom kreće narativni dio te ujedno glavni dio izložbe “Mehaničke Figure -Inspirirani Teslom”, koji će ispričati život Nikole Tesle u formatu interaktivne filmske freske sljubljene s elementima kazališne predstave podijeljene na pet činova od kojih će svaki ispričati dio njegova života. Sve počinje njegovim rođenjem u Smiljanu, nakon čega se prati Teslin odlazak u Prag, Pariz i Budimpeštu te New York gdje on proživljava vrhunac svoje karijere.

Svaka prostorija nosi drukčiju temu koja se proteže od divlje prirode Velebita do nebodera Manhattana, a sve završava u sobi pod imenom “Radio Dream” koja je posvećena zadnjim godinama Teslina života.

Tomislav Krišto / CROPIX


- Vode se polemike da ne postoji veliki spomenik Tesli, ali ako i pojam veličine izmaknemo iz materijalnih kućica, brzo će nam postati jasno da je Tesla ostao zapamćen onako kako je htio jer, svaki puta kad upalimo prekidač, Tesla zaiskri u milijunima očiju diljem svijeta, i time Tesla više nije osoba, nego zapravo jedan novi stil života iz budućnosti - kaže Bulaja Madunić.

Izložba Nikola Tesla – Mind from the Future multimedijski je projekt od nacionalnog interesa i od samog početka odvija se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Kolinde Grabar-Kitarović. Pokrovitelji su i gradonačelnik Zagreba, gospodin Milan Bandić, Grad Zagreb, Grad Karlovac, Gimnazija Karlovac, Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a partner izložbe je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika. Sponzori projekta su Hrvatska elektroprivreda, Hrvatski Telekom, Zagrebačka banka, MasterCard, Končar – Elektroindustrija, Badel 1862, Ericsson Nikola Tesla, Croatia Airlines, Turistička zajednica grada Zagreba, Zagrebački holding, Tesla Cables i Hrvatska turistička zajednica. Medijski partneri projekta su Nova TV, Hanza Media, Media Servis i Europlakat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:43